В момента сме в пика на петата вълна на коронавирус,

...
В момента сме в пика на петата вълна на коронавирус,
Коментари Харесай

Витанов: Следващата седмица ще има ръст на постъпилите в болница, а след това спад

В момента сме в пика на петата вълна на ковид, само че идната седмица се чака да стартира да се намалява заетостта в лечебните заведения. Това съобщи математикът от Българска академия на науките проф. Никола Витанов.

„ Вече пречупихме тренда на новите случаи и с цел да преодолеем вълната следва да пречупим и този на броят на постъпилите в болничното заведение. Това се чака да се случи идната седмица. Системата сега се оправя добре, броят на заетите интензивни кревати е към 50%. Проблемът не е с леглата, а с медицинския личен състав. Очаква се до края на седмицата заетостта да доближи до 60% и идната седмица към този момент да стартира спад “, разяснява Витанов пред Нова телевизия.

Според него няма нищо изненадващо в изнесените числа за смъртността у нас.

„ Тези, които стигат до лечебните заведения са най-неприятните и тежки случаи и няма нищо учудващо, че смъртността е такава “, сподели математикът.

На това мнение е и някогашният шеф на „ Пирогов “ доцент Спас Спасков.

„ Нормално е да има огромна разлика при процентът на смъртност в другите лечебни заведения. Има лечебни заведения, в които няма повсеместен размер на здравна помощ – има по-малко реанимационни кревати и реаниматори и надлежно разпределят по-леки случаи. Към ВМА и Пирогов са насочвани по-тежки случаи, надлежно е обикновено и смъртността там да е по-висока “, съобщи Спасков.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР