В момента се работи по предложение в рамките на европейска

...
В момента се работи по предложение в рамките на европейска
Коментари Харесай

Кабинетът очаква компенсация за скъпия газ в хранилището в Чирен

В момента се работи по предложение в границите на европейска инструкция да се компенсира високата цена на природния газ в подземното вместилище в Чирен. Това сподели служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на инспекцията на напредъка на дейностите за създаване на междусистемната газова връзка в региона на село Доброславци. За нея бе оповестено, че ще бъде приключена по график през октомври.

Заради топлото време от Коледа съвсем не е черпен скъпия газ от Чирен, което се отрази и на цената на горивото за вътрешния пазар, защото той взе участие в ценообразуването.

Директивата има за цел да се покрие разликата сред цената на нагнетения газ и пазарната цена сега. Очаква се до 1-2 седмици да приключат анализите по този въпрос, като другата седмица ще се поканят и заинтригуваните страни, с цел да може взаимно да се създаде работеща скица. " Проблемът е много сериозен ", разяснява Росен Христов, представен от Българска телеграфна агенция.

Той изясни, че съгласно европейската инструкция България има ангажимент да запълни газохранилището в избран график, което страната е изпълнила. Тази инструкция планува да се направи такава отплата, защото се е очаквало да има разлика в цената по време на нагнетяването и по-късно, на неговото потребление.

Изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов добави, че този обезщетителен механизъм ще способства в няколко направления. Съгласно европейското законодателство страните членки на Европейския съюз имат ангажимент да запълнят газохранилищата си и за 2023 година Затова количествата, които ще останат сега, като се изключи че ще бъдат на конкурентна цена, ще спомогнат страната да извърши задачата, която е 1 ноември тази година да има 90 % запълняемост на газохранилището в Чирен.

Малинов уточни, че сега газовото вместилище е запълнено 77 %. Затова тези количества, в случай че се запазят в хранилището и бъдат обезщетени в близка до пазарната цена, в къс интервал ще може да се реализира задачата от 90 % запълняемост.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР