В момента пазарът на горива в България е нормален“, коментира

...
В момента пазарът на горива в България е нормален“, коментира
Коментари Харесай

Не можем да се откажем от руските горива от днес за утре

" В момента пазарът на горива в България е естествен “, разяснява пред БНР ръководителят на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски.

Днес в програмата й е предвидено изслушване на представители на Българската петролна и газова асоциация  във връзка с публикуваната информация за дефицит на горива и повишение на цената им. Рибарски отбелязва, че ще бъдат заложени въпроси какви са запасите, чака ли се дефицит на пазара и какво се чака в идващите седмици като цени на горивата.

" Зависимостта на България и на редица страни от района е огромна. Диверсификацията, която се стремим да реализираме от десетилетия, не съумяваме да я реализираме. Отново се чакат бързи, краткосрочни мерки, които е трябвало да бъдат взети преди най-малко 10 години “, отбелязва Радослав Рибарски. На този стадий не можем от през днешния ден за на следващия ден да се откажем от руските горива, акцентира той.

За момента запасите на „ Лукойл “ са налични и задоволителни. Ако не се покачва внезапно търсенето и да не се всява суматоха, която да води до презапасяване с горива, страната ни би могла да се оправи с ситуацията, добавя Радослав Рибарски.

Според Рибарски  евентуално замразяване на цените на горивата е една „ много радикална мярка “. Още повече, че подземното хранилище е на равнища, които са нормални за този интервал от годината. Заедно с това са лимитирани освобождаванията на количества природен газ от „ Чирен “. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР