В момента няма никакви проблеми с доставката на природен газ,

...
В момента няма никакви проблеми с доставката на природен газ,
Коментари Харесай

Пламен Данаилов: България спазва санкциите, наложени на Русия от ЕК

В момента няма никакви проблеми с доставката на природен газ, няма индикации за налагане на каквито и да е ограничаващи режими. Цената е в относително естествени граници, каквато щеше да бъде даже в случай че я получавахме по дълготрайните си контракти. Това сподели зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов в предаването „ Говори в този момент “ по Българска национална телевизия.

Той акцентира, че България е заслужен, пореден и прогнозируем сътрудник и съблюдава глобите, наложени на Русия от Европейска комисия. Страната ни продължава да извършва правилно контракта си с „ Газпром “ подобен, какъвто е. „ Ние си изпълняваме отговорностите, като изпращаме нашите поръчки към „ Газпром “, с цел да изпълнят те отговорностите си за доставки, което обаче не вършат “, изясни зам.-министърът.

Данаилов уточни, че на този стадий няма спряно газоподаване от Русия към Гърция, тъй че можем да счетем, че по един или различен метод те са съумели да уредят връзките между тях.

Той съобщи, че идната седмица у нас ще бъде извършена втората среща на работната група за разработване на механизма за общи доставки на природен газ за целия Европейски Съюз. На нея следва да бъдат разисквани всички настоящи тематики, свързани с доставките на енергоносители от Русия. Самите диалози за глобите и налагане на мита за съветския нефт са към момента в доста ранен интервал и няма точни планове. Не е направена и национална позиция.

Към момента няма реализирано единодушие за доставката на съветски нефт, сподели Данаилов. България би трябвало да бъде включена в листата за дерогация, в случай че се стигне до този вид, безапелационен бе Данаилов.

Данаилов разяснява и въпроса за високата цена на тока и каква се чака да бъде тя за месец юли. Според него идно покачване ще бъде обрано от подхванатите ограничения за компенсиране. „ Даже да нарастне с няколко десетки %, след понижаване и на ДДС-то, общото повишаване няма да е толкоз огромно. Важни са детайлите. Възможно е 20-25% повишаване, само че като извадите ДДС-то, общото повишаване няма да е шоково нито за битовите консуматори, нито за бизнеса “, счита Данаилов.

От 1 юли стартират да се извършват договорите за доставка на газ с Азербайджан на 100%, удостовери зам.-министърът. Доставките все още ще се извършват през виртуална точна, а по-късно и през интерконектора с Гърция.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР