В момента най-голямата заплаха в състезанието не е даден колоездач,

...
В момента най-голямата заплаха в състезанието не е даден колоездач,
Коментари Харесай

Заразен, но не и опасен: как Тур дьо Франс продължава въпреки случаи на COVID-19

В момента най-голямата опасност в надпреварата не е даден колоездач, а коронавирусът. "

Това мнение се шири измежду колоната в Тур дьо Франс при преполовяването на конкуренцията. Най-голямото колоездачно съревнование навлезе във втората си седмица, която ще бъде белязана от няколко тежки стадия в Алпите, само че COVID-19 остава съществена тематика.

Още повече откакто в последните дни няколко колоездачи напуснаха поради позитивни проби за ковид. Полякът Рафал Майка, който е съотборник на водача и повторен първенец Тадей Погачар (UAE Team Emirates), пък остава в надпреварата, макар че също е бил с позитивен тест в понеделник.

Как е допустимо това и има ли късмет Тур дьо Франс да приключи с доста дребна колона в Париж на 24 юли.

" В момента надпреварата и целият падок са едно от най-безопасните места. Правят се проби, хората са с маски, тъй че не виждам да е по-опасно от други места във Франция или Европа като цяло ", сподели преди дни шефът на надпреварата Кристиан Прюдом.

Повече информация, изменени правила

Настоящата 109-а Обиколка на Франция е третата поредна, която се организира в изискванията на коронавирусна пандемия. През 2020 година надпреварата беше първата огромна спортна демонстрация в света, която мина под знака на вируса и за разлика от други не беше анулирана.

За тазгодишното съревнование уредникът ASO, както и Международният колоездачен съюз (UCI) трансформираха COVID-19 протоколът, облекчавайки ограниченията. Също по този начин надпреварата се организира с аудитория край пътищата след ограничавания през 2020 и 2021 година

" Правилото тим да напуща Тур дьо Франс след два позитивни теста на членове от екипа в границите на 7 дни отпада. Колоездачите подлежат на наложителни проби преди двата почивни дни (след 9 и след 15 етап), а всички останали се тестват на два-три дни ", гласи протоколът, публикуван от UCI преди надпреварата.

Промяната стана допустима, откакто за вируса към този момент има повече информация, а равнището на имунизация измежду състезателите (с бустерна доза) е над 80%.

Изваждането на колоездач от Тура става след няколко стъпки. При позитивен антигенен тест се прави PCR, а в случай че и той е позитивен, има последваща фаза. Тя е мнение от трима лекари - медицинският шеф на UCI, докторът на надпреварата, както и този на съответния тим.

Облекчаването на ограниченията и протоколите стана допустимо и след Обиколката на Швейцария, която се организира няколко седмици преди Тур дьо Франс. В нея над 50 състезатели бяха свалени прибързано поради позитивни проби, въпреки и огромна част колоездачите да бяха без признаци.

" Никой не желае да се повтаря обстановката от Швейцария. Мисля, че в този момент имаме повече информация, всички са имунизирани, лекарите са прецизни. Освен това, доколкото разбрах, са единични случаите, в които колоездач е имал проблеми след Швейцария. След 2-3 дни всичко е било наред ", сподели шефът на " Йъмбо Висма " Ричард Плюге.

Да продължиш след позитивен тест

Във вторник заран тимът на UAE Team Emirates, в чиито редици е първенецът Тадей Погачар, заяви, че съотборникът му Джордж Бенет няма да започва в 10-ия стадий. Причината - позитивен тест за COVID-19. С това новозеландецът, който трябваше да бъде главен асистент на Погачар в планините, стана вторият от отбора напуснал Тура след Вегард Стаке Ланген (не започва в осми стадий по същата причина).

По-късно стана ясно, че с позитивен тест е бил и Рафал Майка, също част от този тим. Той обаче получи разрешение да продължи.

" Според нашия вътрешен протокол Рафал даде позитивен тест. По-късно анализирахме неговият PCR, който сподели доста невисок риск от заразяване и предаване на инфекцията на други ", сподели лекарят на тима лекар Адриан Ротуно.

 Боб Юнгелс
© Reuters

Боб Юнгелс

Именно така наречен вирулентност и риск от предаване на вируса се проучва от екипа от трима лекари, които взимат решенията за изваждане на колоездачи от надпреварата. Французинът Гийом Мартен трябваше да прекрати присъединяване по този метод в неделя.

Колоездачът на AG2R Боб Юнгелс беше първият с позитивен тест, който не напусна Тура. Това се случи още преди формалното начало. Състезателят от Люксембург беше изолиран преди първия стадий в Копенхаген след позитивен тест, само че неговият PCR сподели невисок риск от заразяване и той започва.

В деветият стадий Юнгелс завоюва впечатляваща победа след 60-километрова независима езда.

Никой не желае да напуща Тура

" Никой не желае да напуща Тура, само че от време на време си безпомощен. Ние съблюдаваме всички нужни ограничения - хигиена, изолирани сме и също така всеки е в обособена стая. Но по пътищата има доста хора и може и това да е риск ", сподели първенецът Тадей Погачар, откакто съотборникът му Бенет напусна.

" Надявам се до края да нямаме проблеми. Джордж и Вегард не бяха карали ковид досега ", добави словенецът.

Останалите колоездачи в групата нямат проблеми с оставането на Майка в надпреварата, още повече че пред тях е и образецът с Юнгелс.

 Заразен, само че не и рисков: по какъв начин Тур дьо Франс продължава макар случаи на COVID-19

" Жалко е за тях (UAE), ние сме съперници, само че всеки желае надпреварата да се реши на шосето ", сподели първенецът от 2018 година Герант Томас ( " Инеос " ), който е трети в генералното класиране.

" Аз бях зад Рафал много в стадия, след което се мръднах, " Йъмбо Висма " направиха същото. Естествено всички се смяхме на това, не виждам проблем с оставането му. Лекарите са дали мнение, а също така всички сме имунизирани ", сподели още уелсецът.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР