В момента на повърхността излиза само казусът с Мартин Божанов

...
В момента на повърхността излиза само казусът с Мартин Божанов
Коментари Харесай

И. Брегов, ИПИ: Ако казусът с Нотариуса и Еврото не се разплете до политиката и икономиката, той ще се повтаря

" В момента на повърхността излиза единствено въпросът с Мартин Божанов Нотариуса, а комфортно се премълчава Пепи Еврото. Разнищването на тези два случая е от голямо значение ”, сподели в ефира на Дарик Иван Брегов, началник на Правната стратегия на Института за пазарна стопанска система.

По думите му сега се следи главно едно почистване главно на прокурори от страната на Нотариуса. " Мисля че е прекомерно комфортно да нищим някой, който е мъртъв, а различен, който е разгласен за търсене, някак си да го покрием ", разяснява Брегов. По думите му огромният въпрос сега е дали единият клан, този на Еврото, е бил непосредствен с настоящия и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов, а другият с към този момент освободения основен прокурор Иван Гешев. " Можем ли да подозираме такива връзки ", попита специалистът.

Според него в това, което става ясно в последните седмици, се е случвало с помощта на особени политически и стопански подкрепи. Това, което може да произтече оттук насетне в този момент се придвижва на терена на политиката в една комисия в Народното събрание, вместо на терена на правото, насочи рецензия Брегов. Той очерта три паралелни направления, в които би следвало да се развие въпросът.

Първата е краткотрайно премахване от служба на засегнатите лица, откакто бъдат разпознава съответните прокурори, съдии и административни ръководители. " Има особена мярка, съгласно наказателния развой и Закона за правосъдната власт, която дава опция да бъдат краткотрайно отстранени от служба лица, които по един или различен метод могат да повлияят на следствието или с дейностите си да слагат под подозрения престижа на българското правораздаване ", уточни специалистът.

На второ място той попита за какво Националната следствена работа и отдел “Инспекторат ” в прокуратурата не са разбрали за тези паралелни мрежи, които работят близо десетилетие.

" Тези лица са водещи като редом правораздаване и като паралелна държавност. Защо инспекторатът при ВКП не е забелязал това? ", попита Брегов и добави: " Кой беше началник на следствието единствено допреди няколко месеца - актуалният основен прокурор Борислав Сарафов. Известно ли му е нещо и за какво не бъде разпитан в това си качество от Висш съдебен съвет? "

Една от институциите, които са изпразнени от наличие е Инспекторатът към Висш съдебен съвет, счита Брегов. По думите му ИВСС би трябвало да показва годишен отчет за етичните стандарти в българското правораздаване. " Идентифицирал ли е подобен проблем при налични две следствия на Антикорупционния фонд, разкриващи скандални практики ", зададе въпрос специалистът от ИПИ.

Инспекторатът при Върховната касационна прокуратура (ВКП), Инспекторатът към Висш съдебен съвет, Националната следствена работа, Висшият правосъден съвет и Антикорупционна комисия съставляват пет правни благоприятни условия, по които въпросът " Нотариусът-Еврото " е можел да бъде тестван и нито едно потребно деяние не се следи досега, безапелационен е Брегов.

" Да не би да сме в догадка, в която едната формация в прокуратурата разчиства пътя на другата формация в прокуратурата и на предстоящ основен прокурор? Помним такова разиграване на картите от Сотир Цацаров, който откакто стана основен прокурор разнищи до дъно и обезвреди сферата на въздействие на Камен Ситнилски, която завърши и с незаконосъобразното премахване на Ситнилски от Висш съдебен съвет ".

Според специалистът това са практики, които трайно се повтарят и в прокуратура и в българския съд и може би още веднъж вървим по същата отъпкана пътека.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР