В момента на българския пазар се разпространяват около 30 лекарствени

...
В момента на българския пазар се разпространяват около 30 лекарствени
Коментари Харесай

Богдан Кирилов: В момента се разпространяват около 30 медикамента, съдържащи инсулин

В момента на българския пазар се популяризират към 30 лекарствени продукта, които съдържат инсулин. Те се създават от трима производители. Това съобщи изпълнителният шеф на Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) маг. фарм. Богдан Кирилов по време на чуване в Комисията по опазване на здравето в Народното събрание по отношение на неналичието на инсулин и на други лекарствени артикули на територията на Република България и действието на профилираната електронна система за следене и разбор (СЕСПА) на лекарствените артикули, включени в Позитивния лекарствен лист.

" ИАЛ извърши инспекции на място в притежателите на разрешението за приложимост и осем търговци на едро на 19 и 20 февруари. Декларираните количества са малко над 188 000 опаковки за тези 30 лекарствени продукта при притежателите, а у търговците на едро – близо 54 000 опаковки ", рапортува Кирилов, представен от Българска телеграфна агенция. В интервала 27-28 февруари извършихме поредна изключителна инспекция за налични количества от същите лекарствени артикули, като заявените у притежателите количества са 185 000, а в търговците – 45 000, означи още той.

Данните сочат, че инспекциите за 2023 година са били 860, 724 са били в аптеките, а останалите – в търговци на едро, изясни Кирилов. Той даде за образец установени случаи на декларирани и отказани количества лекарства. 

Един подобен образец е, когато има голям брой поръчки едновременно, следва ли да се ползва правилото първият поръчал търговец първи да получи доставката и на какво ще се базира това като законово предписание при налични договорни връзки, разяснява Кирилов. Ако преценим, че това е използваният принцип, то тогава значи ли, че търговецът на едро следва да откаже да достави лекарствените артикули, в случай че направената поръчка надвишава потенциала за продажба от една аптека, съобщи той. И изясни, че има случаи и на направени устни поръчки, " като не се документират документално ". Считам, че от страна на Агенцията се поставят оптимално старания да се поддържат настоящи данни в СЕСПА, означи също Кирилов. По думите му системата не отразява това, което в реалност се случва на пазара. Той сподели, че чака нейното надграждане.

На чуването в Комисията по опазването на здравето през днешния ден са и здравният министър проф. Христо Хинков, зам.-министърът на опазването на здравето Илко Гетов, ръководителите на Държавна организация " Национална сигурност " Пламен Тончев и на Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " Явор Серафимов. В чуването е планувано присъединяване да вземе и изпълнителният шеф на " Информационно обслужване " АД Ивайло Филипов, както и представители на Агенция " Митници ". Първата част на съвещанието бе открита за медиите, другояче то е оповестено за закрито за публицисти. По време на чуването на Кирилов депутати сложиха въпроси за възлагането на основаването и въвеждането на СЕСПА. Председателят на комисията проф. Костадин Ангелов запита кой съответно е показал и избрал " Благой Миров да създаде СЕСПА ", а Кирилов изясни, че той е посочен като " лице, специалист, с който Министерство на здравеопазването има договорни връзки " за създаване на първообраз на системата. 

До намирането на трайно решение на казуса по този начин, както беше оповестено преди Нова година, ще продължим да удължаваме периода на възбраната за експорт на инсулини, тъй като и едно недоволство да имаме, това за нас е сериозен сигнал, разгласи във вторник зам.-министърът на опазването на здравето Илко Гетов. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР