В момента лепим гуми, а не произвеждаме нови, които да

...
В момента лепим гуми, а не произвеждаме нови, които да
Коментари Харесай

10 безценни съвета за икономиката от Радосвет Радев

В момента лепим гуми, а не произвеждаме нови, които да са яки - за Формула 1. А на България това й би трябвало.Новата стопанска система 4.0, за която се борим, продължава да поражда непринудено. Тази оценка даде последното си изявление за „ Стандарт ” на 4 юни 2021 година предприемачът Радосвет Радев – ръководител на БСК, притежател на „ Дарик радио ”. И добави: „ В България нямаме промишленост, която да създава краен артикул - автомобил или хардуер, да вземем за пример. Нямаме браншове, които са локомотиви на икономическото възобновяване. ”.

Ето 10 скъпи съвета, дадени от Радодвет Радев в интервютата му за „ Стандарт ” пред последните 2 години:

1. В България нямаме промишленост, която да създава краен артикул - автомобил или хардуер, да вземем за пример. Нямаме браншове, които са локомотиви на икономическото възобновяване. От България не престават да излизат полуфабрикати. Нещо, което е стартирано тук, и е свършено с доста дребна добавена стойност, отива при нашите сътрудници, които асамблират полуфабрикатите от България, Румъния, Гърция, Португалия и най-високата добавена стойност остава там, където се прави приключеният артикул.

2. В момента лепим гуми, а не произвеждаме нови, които да са яки - за Формула 1. А на България това й би трябвало.Новата стопанска система 4.0, за която се борим, продължава да поражда непринудено. Питал съм бизнесмени в региона на биотехнологиите, нанотехнологиите, стартъп стопанската система - браншове, които работят крепко и порастват с десетки проценти, по какъв начин по този начин се случи развиването им. А те дават отговор: " Държавата не ни вижда, не ни контролира и ние имаме цялостната независимост. Ако дойдат да ни контролират, значи - край ".

3. Държавата незаконно бездейства във връзка с рекламата в туризма. Не са нужни милиони, може да създадат доста елементарни неща. Достатъчно е единствено да покажеш опашката на Промахон, която минава за 7 часа границата, откакто към този момент си карал 2-3 часа до такава степен. За тези 7 часа можеш да отидеш до Созопол и да се върнеш. Узото в Созопол е същото като на Халкидики.

4. Имам мемоари от времето, когато бензиностанциите бяха 100% държавни. Моите съученички най-вече обичаха да заби­т гадже бензинджия. Те бяха едни от най-богатите хора. Бензинджията можеше да й отвори нощния клуб на Гранд-хотел София и какво ли още не. От страната се краде най-лесно. Като направиш 100 бензиностанции, това не са 100 магазина, в които продаваш, а 100 точки, на които може да се краде.

5. Банките влагат в страните, където страната съхранява бизнеса

6. Бизнесът оцеля в коронакризата макар страната

7. 60/40 бе равно несправедлива - и за тези, които нямат и за тези, които имат

8. Наядохме се с политическата гозба, трябват специалисти във властта.

9.  В коронакризата се промени отношението към предприемачеството. Появи се страхът да бъдеш бизнесмен. Ако до оня ден страхът бе дали ще бъдеш сполучлив или несполучлив бизнесмен, само че с безапелационната позиция, че искаш да бъдеш подобен, в този момент, в тази конюнктура, изкушението е да престанеш да приемаш тежестта да рискуваш себе си, концепцията си, фамилията си, парите си, активите си, постигайки някаква предприемаческа цел. Изведнъж стартира да става доста конкурентно и симпатично желанието да бъдеш служител, държавен чиновник. Това е единствената активност, в която възнагражденията се усилват непрестанно.

10. От дъното има единствено веднъж - нагоре!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР