"В момента имаме запас за 10 дни от газохранилището в

...
"В момента имаме запас за 10 дни от газохранилището в
Коментари Харесай

Васил Велев: България е в най-тежка ситуация с природния газ

"В момента имаме ресурс за 10 дни от газохранилището в Чирен, в случай че не понижаваме потреблението. Можем да живеем и без газ, само че на каква цена? Смели, само че безотговорни са изявленията, че можем да се оправим без нужните първични материали, тъй като заплатите на служащите, които създават стоките си, зависят от това ".

Това съобщи Васил Велев от АИКБ за "Твоят ден " по

По думите му във фактурата за миналия месец се понижава изискуемата сума със сумата на компенсацията. "За март се обрисува тя да бъде в размер на 250 лв., което значи, че ще остане за заплащане 270 лв.. И след компенсацията цената е два пъти по-висока от предходната година. За април имаме предвидимост, само че от май нататък не е по този начин ", сподели той.

За него България е в най-тежка обстановка с природния газ, тъй като 90% от него е импорт от Русия, а договорът изтича в края на годината. "За нас е значимо да има изясненост за идната година - да има контрактувани количества газ и резервирани потенциали по маршрутите, които се доставят. "

Велев споделя, че който продава на по-висока цена от пазарната, печели. "КЕВР дефинира цена, при която предложи Топлоелектрическа централа Марица Изток да е деен. Ако имаше повече предложение и продажби на електрическа енергия, ТЕЦ-ът щеше да си усъвършенства финансовия резултат. Но те се отхвърлиха от това, с цел да се вдигне цената и да печели някой различен ", уточни той. И добави, че от октомври ударът за бизнеса от високите цени е сериозен.

"Декември към този момент имаше компенсиране по формула, с таван не повече от 30% от цената на борсата. Средната цена за месец е 533, 51 лв. за мегаватчаса. Днес цената електрическата енергия е по-ниска - 518 лв., в случай че е такава до края на месеца, обезщетенията за месеца ще бъдат цялостни, без да се орязват от тавана ", изясни Велев.

АИКБ предлага пакет от 4 ограничения за справяне със сивата стопанска система. Позицията им е, че минималните работни заплати следва да бъдат разнообразни според от икономическите действия. "500 000 души са мощно застрашени, тъй като междинният застрахователен приход в техните браншове е покрай минималната работна заплата плюс класовете за прослужено време ", означи той.

И посочи, че възбраната за импорт на стомана и стоманени произведения от Русия ще сложи на карта на бъдещето на редица предприятия, които до 2 - 3 месеца може и да не продължат работа.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР