В момента има едно плавно повишение на случаите. Има едно

...
В момента има едно плавно повишение на случаите. Има едно
Коментари Харесай

Никак даже не доближаваме стадния имунитет

В момента има едно гладко покачване на случаите. Има едно сериозно число на брой регистрирани дневно случаи, което не трябва да се трансферира - и то сега е към 1500.

Това съобщи пред Българска национална телевизия математикът от Българска академия на науките проф. Николай Витанов.

В момента бързите параметри са два пъти по-ниски от тоя сериозен параметър. Дори да тръгне да се случва нещо, ще има време за реакция.

"Бързите параметри сега вървят нагоре, значи гладко покачване - сега сме на 500-600 случая, оттук насетне идващият сюжет, който може да се развие, е 1000 случая дневно. Към края на месеца ориентировъчното число, което би трябвало да гледаме, е 250 000 регистрирани случая. Ако е по този начин, значи сме се справили относително добре ", предвижда математикът.

Според него има три типа възпитаници. Първи са дребните до 11 години. При тях заболеваемостта е три пъти по-малка и болестта е сред тях повече, в сравнение с сред тях и възрастните. Според професора по тази причина няма проблем те да вървят на учебно заведение.

Следващата група са учениците от 5. до 7. клас - при тях заболеваемостта е в нормата.

"Проблемът са учениците от 8. до 12. клас заради естеството на възрастта си: те не съблюдават ограничения, не слушат какво им се приказва и поради това заболеваемостта при тях е с 60% повече, в сравнение с би трябвало да бъде ", разяснява проф. Витанов.

Той посъветва тези възпитаници да бъдат пуснати доста деликатно на учебно заведение.

Според него по никакъв начин дори не доближаваме стадния имунитет. И това нещо ще бъде много мъчно.

"Далеч сме от него. Някъде до към 20% от българите са се срещали с вируса. Когато броят на записаните случаи стане 800-900 000, тогава към този момент може да се приказва за натурален стаден имунитет ", изясни математикът.

И добави, че груповият имунитет може да се реализира по различен метод - посредством всеобща имунизация, когато се имунизират 2 млн. души. По думите му, имунизацията няма да свърши през 2040 година, а при предпочитание на хората още през лятото може да имаме 2 млн. имунизирани.

Професорът изясни и за скритата заболеваемост и по какъв начин се пресмята тя.

"Като вземете броя на дейните случаи, които са към 25 000 сега, по 4 като ги умножите, има към 100 000 индивида, които се срещат с вируса. Това е 1,5% от популацията. Това не е доста. На 200 индивида, които срещате по улицата, има трима болни ", заключи математикът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР