В момента големият риск пред рестартирането на световната икономика идва

...
В момента големият риск пред рестартирането на световната икономика идва
Коментари Харесай

Предлагане без търсене: Възстановяването на икономиката не може да започне без потребителите

В момента огромният риск пред рестартирането на международната стопанска система идва от неналичието на нейната основна съставна част – потребителят.

Възобновяването на активността на фабриките и отварянето на магазините е едно, а убеждаването на хората, че обстановката е под надзор и че още веднъж може да стартират да пазарят, да вървят по заведения за хранене, на кино и по стадионите, е напълно друго, написа Блумбърг.

„ Възстановяването на стопанската система няма да бъде по никакъв начин елементарно, само че рестартирането на бизнеса несъмнено ще изисква по-малко старания, в сравнение с връщането на съвкупното търсене на равнищата от преди рецесията “, разяснява Марк Занди, основен икономист в Moody`s Analytics.

Разминаването в търсенето и предлагането ще докара до неравномерно рестартиране на международната стопанска система, като производството и страните, подвластни от него, ще се възстановят по-бързо от страните, които разчитат главно на бранша на услугите.

Това развиване ще затвърди натиска върху държавните управления и централните банки, които ще би трябвало да усилят икономическите тласъци, с цел да се оправят с най-дълбоката криза от времето на Голямата меланхолия насам.

Тази седмица ще се проведат съвещания на Федералния запас на Съединени американски щати, Европейската централна банка и Японската централна банка, като вложителите се надяват финансовите институции да подхващат нови ограничения за поддръжка на стопанската система.

„ Възстановяването при някои страни ще бъде малко по V-образно, защото те имат повече произвеждане и по-добре развъртян софтуерен бранш “, разяснява пред Блумбърг основният икономист на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) Катрин Ман.

„ Това може да бъдат страни като Южна Корея и Тайван. От другата страна са стопанските системи, които са мощно подвластни от туризма, като да вземем за пример Тайланд и Сингапур “, прибавя тя.

Същевременно с това се чака възобновяване на Съединени американски щати да бъде по-постепенно, защото някои щати ще възобновят икономическата си интензивност по-скоро от другите, разясняват икономисти от Deutsche Bank Securities.

Почти една трета от бизнес икономистите в Съединени американски щати считат, че фирмите им ще се върнат към естествен режим на работа в границите на 5 до 8 седмици, въпреки че горе долу същият % споделят, че чакат да минат 3 до 6 месеца, преди ограниченията за ограничаване на разпространяването на COVID-19 да бъдат съществено разхлабени или отстранени изцяло, сочат данни на Националната асоциация за бизнес стопанска система (National Association for Business Economics - NABE).

До края на годината Съединени американски щати ще са възстановили единствено към 40% от интензивността и заетостта, изгубени по време на рецесията, считат икономисти от Deutsche bank.

Това ще бъде една от централните тематики по време на президентските избори през ноември. Ако потребителите не стартират да харчат повече пари, а стопанската система не регистрира значимо възобновяване, вероятността Доналд Тръмп да завоюва втори мандат в Белелия дом ще бъде под сериозен въпрос.

Миналата седмица Тръмп още веднъж заприказва за идния рестарт на стопанската система, заявявайки, че той ще бъде величествен и че ще има огромно търсене. Министърът на финансите Стивън Мнучин изрази сходни очаквания в изявление за „ Фокс “.

„ Когато стартираме да отваряме стопанската система през май и юни, ще видите, че тя ще стартира да се възвръща през юли, август и септември. Подготвяме невиждани фискални тласъци за стопанската система “, разяснява Мнучин.

Някои бизнеси ще получат еднократна поддръжка след отслабването на ограниченията за изолираност – като да вземем за пример фризьорските салони и бръснарниците.

Този рестарт обаче също крие опасности. На съвещание на Християндемократическа партия на 20 април немският канцлер Ангела Меркел предизвести, че „ опасните дискусионни оргии “ към разхлабването на рестриктивните мерки в страната може да унищожат напредъка, реализиран в битката с пандемията.

Ситуацията в Сингапур демонстрира какъв брой бързо може да се трансформират нещата.  От посочена за образец страна в битката против COVID-19 международен мащаб, богатият град страна се трансформира в най-голямото огнище на болестта в Югоизточна Азия.

Страхът от заразяване обаче не е единственото нещо, което държи потребителите надалеч от магазините. Тревогите към сигурността на работното място и свиващите се спестявания може да накарат хората да бъдат по-пестеливи в разноските си, споделят икономисти.

Това към този момент се следи в Китай, откъдето потегли и болестта.

„ Работата на фабриките бе възобновена, тъй че предлагането стартира да се възвръща, само че картината при търсенето е по-смесена. Говори се за мощно търсене на първокласни артикули в Китай, само че общото равнище на търсене е ниско “, споделя Селена Линг от  Oversea-Chinese Banking Corp.

В Германия, мощната автомобилна промишленост се опасява, че купувачите ще бъдат ъгъл, до момента в който страната не проработи още веднъж на високи обороти.

Устойчиво възобновяване

„ Предвид комбинираните резултати на пандемията и обвързваното с тях финансово влияние върху международната стопанска система, ние имаме вяра, че може да изминат до три години, преди да забележим стабилно възобновяване “, разяснява изпълнителният шеф на Delta Air Lines Ед Бастиан

Като се има поради, че американците над 65 години способстват за към 20% от потребителските разноски, търсенето може да бъде лимитирано за известно време, защото те са една от най-уязвимите групи, разяснява основния икономист на Deutsche Bank Securities Торстен Слок.

Същевременно с това преподавателят Йейлски университет Стивн Роуч дефинира концепцията за V-образно възобновяване на американската стопанска система като „ неосъществима фантазия “.

„ Покрай всичкото това говорене за либерализация на ограниченията, ние ще върнем хората на работа “, съобщи той, визирайки апелите на Тръмп за отваряне на стопанската система, като добави, че страхът от нова вълна на вируса обаче ще ограничи потребителското търсене до невиждано ниски равнища.

„ Предлагането не работи без търсене. За близкото бъдеще ще би трябвало да работим при ниски равнища на икономическа интензивност “, добави някогашният управител от Morgan Stanley.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР