В момента годишният ръст при потребителските кредити е около 20%,

...
В момента годишният ръст при потребителските кредити е около 20%,
Коментари Харесай

Петър Андронов: Ръстът на кредитите не е здравословен

В момента годишният растеж при потребителските заеми е към 20%, а при ипотечните - 14%, което е най-големият напредък за последните 10 години. Подобно нарастване е надалеч от здравословните индикатори. Това разяснява в ефира на Българска национална телевизия Петър Андронов, ръководител на Асоциацията на банките в България и изпълнителен шеф на ОББ. Той посочи, че здравословният напредък на заемите не трябва да надвишава 10%.

Причина за сериозните растежи при заемите е продължаващият спад на лихвените проценти, което се дължи на водените политики от страна на Европейската централна банка и Федералния запас в Съединени американски щати. " В момента лихвите по заемите в Европа са ниски, защото такава е политиката на централните банки. От друга страна, години наред приходите на българите се покачват и това им дава успокоение и самочувствие да теглят заеми. Въпреки тези удобни фактори обаче потребителите на заеми би трябвало да са деликатни и да са наясно, че климатът в стопанската система няма да е непрекъснато по този начин удобен ", предизвести Андронов.

Експертът уточни, че предизвестието на Българска народна банка ипотечните заеми да се отпускат по-предпазливо, е напълно съответно и настоящо. " Икономическите условия няма да са все по този начин положителни, а индикации за криза към този момент има в най-различни елементи от европейската стопанска система и изключително в Германия. Поради тази причина (ЕЦБ) не бърза да намалява още лихвите си - тя изчаква да види по какъв начин ще продължи развиването на стопанската система и изключително в каква посока ще се движи инфлацията ", уточни банкерът.

Андронов разяснява и бъдещото участие на България в еврозоната. Според него е нереалистично сега да се предвижда, че страната ни ще влезе в така наречен " клуб на богатите " в Европейски Съюз, тъй като има доста фактори, които могат да трансформират обстановката. Той обаче акцентира, че българските банки приветстват присъединението на България както в ERM II и банковия съюз, а оттова - и в еврозоната.

По думите му банките обичат да има сигурност, колкото повече правила има, толкоз средата е по-предвидима и това е добре за системата. Според Андронов към този момент няма аргументи да чакаме тежка финансова рецесия, сходна на тази от 2008 година, защото сега няма насъбрани такива огромни несъответствия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР