В момента газта в Европа поскъпва и тя търси нови

...
В момента газта в Европа поскъпва и тя търси нови
Коментари Харесай

Илай Ретиг: Без газопровод Израел трудно може да доставя синьо гориво на Европа

" В момента газта в Европа нараства и тя търси нови източници за доставка. Между тях са доставки от Израел . Но газта не е стока, която лежи на лавицата и може да бъде продадена незабавно щом има преференциална оферта. Преди година и половина бе подписано съглашение сред Израел, Кипър, Гърция и Италия за създаване на най-дългия газопровод в света, освен това по дъното на Средиземно море. Съоръжението е комплицирано механически поради огромната дълбочина, по която би трябвало да мине тръбата и сеизмичните зони към остров Крит. Проблем е и разногласието сред Турция, която счита, че планът пресича нейната морска икономическа зона, против което се афишират Кипър и Гърция. Миксът от механически и политически проблеми бави началото на проектирането ". 

Това сподели пред БНР Илай Ретиг, учител по тактики на морската стопанска система в университета Бар Илан. 

В Европа и в Азия се борят с енергийна рецесия. Природният газ нарастна повече от 10 пъти. Причините за шоковите цени на енергоносителите са както стопански, по този начин и политически. Има и страни, подминати от енергийната рецесия. Една от тях е Израел. 

Дни преди да се отдръпна от политиката, Ангела Меркел посети Израел. Знае се, че един от осъжданите въпроси е била енергийната рецесия и опциите Израел да помогне на Европа. 

По предварителни планове най-дългият газопровод в света ще коства над 7 милиарда евро, което слага под въпрос рентабилността му. Газовите залежи са частни и вложенията за строителство на газопровода трябваше да са персонална самодейност. Нито една от подписалите съглашението страни не смяташе да вложи и цент от бюджетните си пари за него. Изчакваха, тъй като разчитаха, че ще съумеят да развият различни енергийни източници. И внезапно се оказахме в енергийната рецесия, която завари доста от страните неподготвени. 

Без газопровод Израел мъчно може да доставя синьо гориво на Европа. Изграждането на уреди за втечняване на газ и танкери, които да го придвижват до крайбрежията на Европа ще отнеме най-малко две години. Освен това още веднъж стои въпросът за рентабилността, защото не е изяснено какви са количествата в трите залежи край крайбрежията на Израел. В момента 70% от енергийния микс на страната идва от природния газ, останалата сила се създава от въглища и ВЕИ, най-вече слънчева сила. Израел възнамерява до три години да изведе от употреба въглищата, само че не възнамерява да ги размени с природен газ. Бъдещето е във възобновимите източници.

Все отново се приказва, че напълно неотдавна е подписан контракт сред страни от Европа и Египет за експорт на втечнена газ с танкери, за който арабската страна има уреди. Какво ще е присъединяване на Израел в тази договорка?

Израел и Египет са свързани с газопровод, само че няма контракти за експорт на спомагателни количества газ към Египет. Договорите сред двете страни са дълготрайни и съгласно сегашната обстановка закрепените в тях цени са ниски. Но надали ще бъдат увеличени квотите за експорт. В момента могат да се осъществят огромни облаги, само че ние се съобразяваме с програмата за потребление на газта в самия Израел. Предвижда се да се изградят фабрики в пустинята Негев и там газта да бъде суровина за произвеждане на амоняк и карбамид. Те имат по-висока цена на пазара от сурова газ, а и ще се основат още работни места за мастното население, добави Ретиг в предаването " Нещо повече ". 

За Израел е удобно, че не е от местата, които тази зима енергийната рецесия ще засегне. Но това не би трябвало да го успокоява. Безспорен факт е, че всяка рецесия се позволява по един или различен метод. Най-вероятно, учени и практици още тази зима ще впрегнат сили за основаване на различни енергийни източници. Израел, която е страна на нововъведенията, също оптимално би трябвало да напрегне сили и разум. Точно в този момент е времето да се отговори на предизвикването. След 20 години ще е късно. Конкуренцията ще е доста мощна, само че би трябвало освен за измислят, само че и внедрят корено нов и ексцентричен енергиен източник. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР