В момента е налице високо ниво на инфлация, която по

...
В момента е налице високо ниво на инфлация, която по
Коментари Харесай

Разликата в цената при ново и старо строителство ще се увеличава

В момента е налице високо равнище на инфлация, която по публични данни е 17.7%, само че действително е 30% и повече %. Инфлацията в строителството, измерена през растежа на цените на материалите, труда и разноските по построяването на нови строителни планове, е в пъти повече и при някои материали надвишава 100%.

Ето за какво огромна част от хората в четирите най-големи града на България (София, Пловдив, Варна и Бургас) започнаха да влагат свободните си парични средства в недвижимости. „ Това значително увеличи цените на пазара на вторични парцели, защото готовите парцели са нещо по-понятно и уместно за консервативни вложители “, споделя Никола Стоянов притежател на Luximmo.

Данните на компанията през днешния ден сочат, че повишаването при към този момент приключените парцели е нараснало разликата в цените с до 30 и даже 40% по отношение на идентичните жилища, които са в развой на строителство. „ Когато разликата доближи 20-25% в интерес на приключените парцели, се задейства мощно пазарът на ново строителство, защото купувачите си преценят бюджета и избират по-изгодния финансово вид “, показва Стоянов.

При състояние, че през днешния ден разликите (по неофициални данни) са над 30%, а цените на към този момент приключените парцели в София минават устойчиво границата от 2000 EUR/кв.м, хората ще се извърнат към новите планове, където към момента на пазара има качествени оферти на цени под 2000 EUR/кв.м. „ Бих предложил да се купуват парцели ново строителство, заради доста по-изгодните цени за качествени оферти, каквито към момента се намират към 1500-1700 EUR/кв.м. ”, споделя той.

На второстепенен пазар парцелите са с цени от над 2000 EUR, само че има и такива на равнища от над 3000 EUR /кв.м, като това се дефинира най-много от квартала, обзавеждането и екстрите в парцела и постройката.

Стоянов показва и няколко преимущества на новото строителство. „ На първо място, това са по-добрите технологии и материали, с които се строи. При тях, постоянно може да се избере както етажа, по този начин и гледката, и разпределението. При парцелите на второстепенен пазар предлагането е лимитирано и няма задоволителен избор “, споделя още Стоянов.

Жилището в новата постройка пък може да се съобрази с стремежи от нас интериор и обзавеждане. Експертът споделя още, че новото строителство е по-изгодно, само че наложително изискване е компанията, която стои зад плана, да бъде с добра известност, богат опит и огромен брой приключени сполучливо и осъществени здания в период.

„ Разликите в цените ще се усилват, т.е. парцелите на второстепенен пазар ще продължат да нарастват, поради по-ограниченото предложение. В същото време цените на новото строителство ще продължат да са атрактивни, защото измежду новите здания в развой на строителство съществува сериозна конкуренция сред бизнесмените на пазара. Това пречи на цените да се подвигат спекулативно, а от тази конкуренция действително печели крайният клиент, който има опция да закупи първокласен парцел на рационална цена. ”
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР