В момента бих казал, че може малко да сте се

...
В момента бих казал, че може малко да сте се
Коментари Харесай

Има ли балон с имотите у нас? Говори бащата на валутния борд

" В момента бих споделил, че може малко да сте се забавили, само че в случай че ви предложат добра ипотека и намерите прелъстителен апартамент в София – аз бих го купил ".

Това разяснява световноизвестният професор по приложна стопанска система от университета " Джонс Хопкинс " в Съединени американски щати Стив Ханке, именуван и бащата на валутноя ръб в предаването " 120 минути " по бТВ.

" Парите задвижват стопанската система и в случай че увеличите наличността на пари, което се случи, откогато почна COVID-19, към 1 до 9 месеца по-късно цените на активите скачат. Какво са цените на активите? Те включват и недвижимите парцели. Имаме голям растеж в цените на парцели в Съединени американски щати, поради увеличеното предложение на пари към 9 месеца след началото през февруари 2020 година Същото се случва в Европа. Според мен парцелите са добра отбрана против инфлацията.

Ако погледнете издадените позволения за градеж в България съвсем са се удвоили от 2016 година Не виждам балон, а нещо, което е задвижено от огромното нарастване в предлагането на пари. Всъщност поредността е следната  – наличността на пари скача, цените на активите нарастват сред 1 и 9 месеца по-късно, след това същинската стопанска система се усилва до 6-12 месеца по-късно и след едвам 12-24 месеца застига и инфлацията. Тя се бави много по отношение на първичното увеличено предложение на пари. В момента бих споделил, че може малко да сте се забавили, само че в случай че ви предложат добра ипотека и намерите прелъстителен апартамент в София – аз бих го купил ", изясни проф. Ханке.

Той уточни и какъв, съгласно него, е най-големият проблем на България. В момента това може да е инфлацията, само че в дълготраен проект пред страната ни има по-голяма заплаха, счита проф. Ханке:

" Краткосрочният и непосреден проблем, склонен съм с българите, е инфлацията. И, както споделих, тя ще спада. Проблем е, тъй като ЕЦБ е напечатала прекалено много пари, само че ще се успокои. Това скоро ще отмине. Големият и дълготраен проблем е демографията ", счита Ханке.

Населението в България от ден на ден застарява. Това е същински проблем

и единственият метод да се справите с това е първо, да запазите валутния ръб и да извършите каквото вършат в Хонконг и Сингапур. Обречени сте, в случай че решите да се придържате към европейските проекти, пробвайки се да копирате това, което вършат в Европейски Съюз.

Трябва да бъдете изобретателни, да вършиме както вършат в Сингапур – свободни пазари, дерегулиране. Позволете на пазара да вземе превес, държавното управление да отстъпи. Новото държавно управление доста ме тревожи, тъй като приказват за харчене на повече пари в България. Точно противоположното ви би трябвало, това единствено подхранва корупцията, държавните разходи са моторът на корупция. Трябва да измененията посоката на придвижване, поради този демографски проблем, като това ще сътвори новаторска и динамична стопанска система, която би привлякла хора в България. Тя е ужасно място – съвършено разположение, съвършен климат, невероятна кухня, прелестни хора. Всичко е супер – с изключение на икономическите политики ", уточни бащата на валутния ръб.

Според него

Европейската концепция за силата самоубийствена

" Погледнете Германия – махат въглищата, стопират нуклеарната сила, имат вятърни перки и слънчеви панели. Но казусът е, че вятърът не духа от самото начало, както и слънцето не грее непрекъснато. Единственият метод да работи системата е да има големи акумулатори, което Германия няма. Тя е в извънредно състояние. Единствената страна в Европа с рационално мислене по отношение на енергетиката е Франция ", уточни Ханке.

" Макрон наскоро направи противоположен завой – разгласи, че ще се строят 28 нови АЕЦ, започвайки от 2028 година Така че Франция е на прав път – би трябвало да имате нуклеарна сила. Това е единственото решение в случай че желаете чиста и безвредна сила – атомни централи. Малките централи, които се проектират и вкарват в употреба са верният път – не големите остарели АЕЦ, а дребни централи, напълно автоматизирани, доста безвредни. Според мен казусът с енергетиката ще съществува в Европа дълго време, тъй като Европа е направила доста пагубни неточности и нелепости, що се касае до прехода от обичайната сила към по-зелени неща. Не виждам краткосрочно решение, нещата единствено ще се влошат ", разяснява още проф. Ханке.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР