В момента България регистрира дефицит на общопрактикуващи лекари от около

...
В момента България регистрира дефицит на общопрактикуващи лекари от около
Коментари Харесай

Масов дефицит на здравни специалисти, цели региони работят с 20% от нужните им лекари

В момента България записва недостиг на общопрактикуващи лекари от към 450 експерти. Картината е и за докторите от другите специалности.
Това съобщи през днешния ден във Варна по време на кръгла маса по проблемите на опазването на здравето зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Галинка Павлова.
Има дефицит и на медицински сестри и на акушерки , съобщи Райна Бояджиева, ръководител на Районната гилдия на Българската асоциация на експертите по здравни грижи.
Във Варна най-възрастната работеща акушерка е на 78 години, добави тя.
Според Бояджиева главните проблеми за намирането на фрагменти са неналичието на ясна вероятност за развиване и ниските стартови заплати от 500 – 600 лв..
В цели обитаеми места и райони обезпечеността с лекари е едвам към 20% , разяснява Павлова, като по думите й изключително сериозна е обстановката в Търговище, Смолян, Разград.
Недостигът на експерти в извънболничната помощ също стартира да става сериозен , добави тя. Близо 1/3 от лекарите са на възраст над 50 години, като огромна част от тях работят почасово.
Според Павлова за излизане от рецесията е нужна смяна в нормативната уредба, позволяваща общините да имат право да се грижат за своята благосъстоятелност. Тя добави, че са почнали да се натрупват и финансови проблеми в общинските диагностично-консултативни центрове.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР