В момента България е държавата с най-евтини горива в ЕС

...
В момента България е държавата с най-евтини горива в ЕС
Коментари Харесай

В момента България е държавата с най-евтини горива в ЕС, смятат експерти

В момента България е страната с най-евтини горива в Европейски Съюз. Много по-голямо е производството, в сравнение с търсенето на локалния пазар, защото не може да изнасяме на европейския пазар, само че цените стоят на същите нива, което демонстрира в действителност, че няма предпочитание за това страната да си свърши работата. Това разясниха в студиото на " Денят стартира " специалистите Мартин Владимиров и Димитър Хаджидимитров.

" От влизането в действие на глобите върху вноса на недопечен петрол и на горива през февруари, сега България е единствената страна в Европейски Съюз с огромен импорт на съветски недопечен нефт. Това значи, че в случай, че съветският петрол се котира на цени от към 20-30 $ под междинните на международните пазари, сега рафинерията в България създава извънредно евтини горива. Тъй като не може да ги изнася, както можеше към европейските страни преди 5 февруари, сега би трябвало да има свръхпредлагане на горива. Много по-голямо е производството на горива, в сравнение с търсенето на локалния пазар, защото нямаме право да изнасяме на европейския пазар ", съобщи Мартин Владимиров – енергиен специалист.

Според него, или би трябвало да начислява налог свръхпечалба върху компанията, или в случай че го начислява, то той се дефинира напълно от компанията - производител на горива, а не действително от някаква самостоятелна оценка. От друга страна, Комисия за защита на конкуренцията би трябвало да наложи и трета санкция за това, че не се следват пазарните трендове и употребява обстоятелството, че е монополен снабдител на горива в България, с цел да поддържа неестествен марш на облага, което се пресмята на към 60-70 стотинки на литър, счита Владимиров.

" България е в един общ пазар сега и компанията " Лукойл " продава на цени малко под междинните за района, приказваме за търговия на едро. Благодарение на тази компания ние сме подсигурили нашите доставки в страната. Не би трябвало да сме обезпокоени от това, че няма да имаме горива, което също е главен фактор за стабилността на стопанската система. За последните 3 месеца цените на дизела паднаха с над 25 ст., а бензина с към 20 ст., приказваме от началото на февруари до в този момент. Възможно е да има свръхпечалба, само че всяка една компания е излезнала на пазара, с цел да прави облага. А когато има свръхпечалба, заплаща и повече налози, което пък е добре за страната ", разясни Димитър Хаджидимитров - Асоциация на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Според него, Комисия за защита на конкуренцията си е свършила работата доста добре и сега България е страната с най-евтини горива в Европейски Съюз, добави той.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР