В момент на изострени отношения между Гърция, Турция и Кипър

...
В момент на изострени отношения между Гърция, Турция и Кипър
Коментари Харесай

САЩ подкрепиха Кипър в спора с Турция |

В миг на изострени връзки сред Гърция, Турция и Кипър в Средиземно море Съединените щати и Кипър подписаха нощес съглашение за основаване на Център за образование по въпросите на сигурността. Това стана по време на малко посещаване на американския държавен секретар Майк Помпейо в кипърската столица.

Започна и американско-кипърско военноморско обучение в Средиземно море, което ще продължи до 20 септември.

Помпео съобщи, че Съединени американски щати са “загрижени ” за напрежението сред Турция и Гърция в Източното Средиземноморие по време на визитата му, чиято основна му цел бе да потърси способи за успокояване на двете страни. “Оставаме надълбоко загрижени от актуалните дейности на Турция за изследване на естествени запаси в региони в Източното Средиземноморие, над които Гърция и Кипър имат пълномощия. Република Кипър има право да експлоатира своите естествени запаси, в това число правото на въглеводороди, открити в нейното териториално море и нейната изключителна икономическа зона ”, сподели Помпео.

Успоредно с това гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис разгласи огромна стратегия за покупка на оръжия, проекти за промяна в армията, както и реорганизация на военната техника в страната. Гърция ще придобие 18 френски многоцелеви изтребителя " Рафал " в допълнение към фрегатите и хеликоптерите си и ще наеме 15 000 нови бойци.

На фона на дипломатически старания за преодоляване на напрежението, френският президент Еманюел Макрон подлага на критика преди дни Анкара по отношение на напрежението в Източното Средиземноморие. В отговор турският президент Реджеп Ердоган предизвести през вчерашния ден френския си сътрудник Макрон да не се намесва.

Напрежението сред Турция и Гърция в Източното Средиземноморие породи преди месеци, когато Турция изпрати проучвателни кораби във води, за които Кипър и Гърция настояват, че са техни изключителни стопански зони. Турция подцени апелите да напусне противоречивите води и организира военни учения в Източното Средиземноморие в отговор на учения, проведени от Гърция, Кипър, Франция и Италия това лято.

Турция също има огромно обучение на военномосрките си сили в региона.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР