В модерната ера на баскетбола зад океана вече ни стана

...
В модерната ера на баскетбола зад океана вече ни стана
Коментари Харесай

Куинтупъл-дабъл или как безпощадният Уилт Чембърлейн прави немислимото

В модерната епоха на баскетбола зад океана към този момент ни стана табиет да следим " трипъл-дабъл " -и (б.р - двуцифрен актив в три разнообразни категории на даден състезател, най постоянно точки/борби/асистенции). Лекотата в атака и не чак толкоз положителните отбранителни прояви на отборите от НБА са първи симптом " трипъл-дабъл " -ите да се срещат доста по-често в този момент, в сравнение с когато и да било в предишното.

Само четирима играчи в историята на НБА са реализирали двуцифрен актив в четири категории - " куадрупъл-дабъл ". Това са Нейт Търмонд през 1974 година, Алвин Робъртсън през 1986 година, Хакийм Олайджуон през 1990 година и Дейвид Робинсън през 1994 година Трима от тях прибавят по двуцифрен брой блокирани изстрели към точките, битките и асистенциите си - Търмонд, Олайджуон и Робинсън. Само Алвин Робъртсън записва " куадрупъл-дабъл " с отнети топки.

В историята на НБА в никакъв случай не е имало формален случай на състезател, който да запише двуцифрен брой във всички пет категории на своята статистика - точки, битки, асистенции, отнети топки и блокирани изстрели. Всъщност това може би не е тъкмо по този начин.

На 18 март 1968 година двукратният първенец от НБА, единственият състезател, вкарал 100 точки в един мач - Уилт Чембърлейн, записва 53 точки, 32 битки и 14 асистенции при успеха на своя тим Филаделфия над ЛА Лейкърс със 158:128. Тогава към момента отнетите топки и блокираните изстрели не са влезнали в използването на статистиците, те се вкарват през сезон 1973/74. Но съгласно Директорът по статистическа информация на Филаделфия по това време Харви Полак, тъкмо в този мач Чембърлейн записва нещо невиждано - " куинтупъл-дабъл ".

Освен 53 точки, 32 битки и 14 асистенции, Уилт прибавя на сметката си 24 " чадъра " и 11 отнети топки, което го прави единствения състезател, записал двуцифрен актив в петте съществени категории. Това въпреки всичко няма по какъв начин да бъде прието публично от НБА, защото, както показах нагоре, блокираните изстрели и отнетите топки стават публично зачитащи се пет години след невероятното достижение на Чембърлейн.

А по отношение на Уилт, той е безспорна машина през 60-е. В третия си сезон в НБА осъществя по 50.4 точки и взима по 27.2 битки на мач, като приключва кариерата си с 1045 изиграни дуела и приблизително по 30.1 точки и 22.9 битки. Вкарва 100 точки в един мач, има две трофеи, четири пъти печели " Най-полезен състезател ", 13 пъти играе в " Мача на звездите ", а неговият №13 е изваден от приложимост от три тима - Голдън Стейт, Филаделфия и ЛА Лейкърс. Напуска този свят на 63-годишна възраст през 1999 година, само че въздействието му над баскетболната игра остава незабравено и до през днешния ден.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР