В много страни по света тази зима беше необичайно топла,

...
В много страни по света тази зима беше необичайно топла,
Коментари Харесай

Защо тази зима бе необичайно топла?

В доста страни по света тази зима беше извънредно топла, като тук-там бяха регистрирани температурни върхове. Метеоролозите от „ Уедър Ъндърграунд ” и „ Уедър Тайгър ” описаха пред Агенция „ Блумбърг ”, че необикновеното за сезона време се дължи на обстановката в Арктика.

Над Северния полюс има доста постоянна област с ниско налягане. Учените описват, че нормално студеният въздух се „ изпраща ” от ветровете на юг. Но поради ниското атмосферно налягане този сезон, студените ветрове са били „ заложници ” на Северния полюс.

Метеоролозите настояват, че това е повода, температурата в Съединените щати тази зима да е била с 3 градуса над междинната. Учените считат, че това може да се окаже най-топлата зима в Съединени американски щати от 141 години, в случай че се резервира тази обстановка. Това е повода и за неизмеримо топлото време в Русия, Европа и Източна Канада.

Според предварителните упования, тази зима трябваше да бъде една от най-студените. Никой обаче не е очаквал, че ниското атмосферно налягане ще се задържи толкоз дълго над Арктика.

Няма обаче никакво научно пояснение за тази особеност.

Зимата беше извънредно топла и на най-студеното място на Земята – Антарктида. За първи път в историята на измерванията, в антарктическият район бе измерена температура, надвишаваща 20 градуса.

На 9 февруари бразилски учени мериха 20. 75 градуса по Целзий на остров Сиймор. Това обаче не е особеност за Антарктида, обратно на упованията. През 1982 година на остров Сигни бе измерена температура от 19. 8 градуса.

 стопляне на антартика

Между другото стана ясно, че поради измененията в климата, популацията на пингвините е намаляла със 77% от последното им броене (през 70-те години на 20 век).

Климатичните промени са повода и за ускореното размразяване на ледовете към южния полюс.

Учените настояват, че този развой може да бъде занимателен само, в случай че се понижат въглеродните излъчвания в атмосферата.

Основната причина за тези климатични аномалии е световното стопляне, вследствие на климатичните промени.

2019-та година се счита за една от трите най-топли години, регистрирани след 1850 година Според данните температурата на Земята предходната година е била с към 1. 1 градуса по-висока от предишни години. 2019 г обаче не е най-горещата година до момента. Преди нея 2016-та се отличи с температурни върхове.

Десетилетието 2010-2019 година „ безусловно несъмнено “ ще бъде най-горещото, записано в миналото, настояват от Световната метеорологична организация.

Ако не желаеме да загубим планетата си, би трябвало да действаме бързо.

Климатичните промени не са смешка. Те са тук и заплашват цялата ни Земя. В резултат на климатичните аномалии и температурни върхове страдат всички сфери на живот – от селското стопанство до услугите.

Високите температури през зимата, да вземем за пример, оказват отрицателно въздействие върху ски туризма. През пролетта и лятото сме очевидци на мощни стихии и урагани, които опустошават цели градове. Пожари изгориха милиони декари земя по целия свят, като най-запомняща ще е огнената буря в Австралия от тази година.

Десетки известни персони се причислиха към идеята. Джеф Безос – най-богатият човек на планетата – разгласи, че ще подари 10 милиарда $ на деятели, организации и учени, с цел да се борят с световното стопляне.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР