В много клиники и болници в Германия подценяват рисковете от

...
В много клиники и болници в Германия подценяват рисковете от
Коментари Харесай

Опасната храна, с която хранят пациентите в болниците

В доста клиники и лечебни заведения в Германия подценяват рисковете от поднасянето на неправилна храна на пациентите. А всъщност отдавна е ясно, че тя може да има съществени последствия за болните. На тази тематика се спира предаването Frontal на немската социална телевизия ZDF.

Репортери на предаването са открили, че храната, която се предлага в лечебните заведения в Германия, често не е подобаваща за пациентите. Те дават образец с разкашкано сирене, пресъхнал самун, супи на прахуляк или твърдо като камък картофено пюре и на ниска цена месо. И до момента в който при пациентите, които не се нуждаят от по-специални грижи въпросът в последна сметка се свежда единствено до неприятния усет, за хората с тежки болести тази неприятна храна може даже да е рискова, акцентират създателите на материала.

В него те показват и случая на Юлия Хелд. Преди 5 години 33-годишната жена претърпява интервенция, при която е трябвало да бъде изрязана голяма част от дебелото ѝ черво след получено инфектиране. След интервенцията години наред тя имала проблеми, в това число и заради храната, която са ѝ предложили в разнообразни клиники през това време. " Имаше моменти, в които ми сервираха ястия, които в действителност не е трябвало да хапвам поради чревните ми болести ", споделя тя пред ZDF.

Колко значима е болничната храна

Всъщност от самото начало тя се е нуждаела от особено изкуствено хранене. Само по този начин организмът ѝ можел да усвои задоволително минерали. Но защото не всеки път ги получавала, тя изгубила доста килограми – отслабнала от 55 на 37 кг.

Хелд си спомня, че в клиниките нееднократно не са я вземали насериозно, когато е упорствала за изкуствено хранене. " Веднъж се докарахме до такава степен, че една лекарка пристигна при мен с една ябълка и ми сподели, че в случай че изям най-малко нея, ще могат да ми спрат системата ", споделя пациентката.

Случаят на Юлия Хелд е единствено един от многото: съгласно оценките до една четвърт от болничните пациенти са наранени от недохранване. Ако към това се добави и погрешно хранене, съществува риск от закъснение на оздравителните процеси и общо намаляване - от време на време с съдбовни последствия.

По данни на Германското сдружение за битка с рака недохранването и свързаната с него загуба на мастна и мускулна маса са втората най-честа причина за гибел измежду пациентите с рак. Един на всеки четири смъртни случая на онкологично заболели се дължи навръх това, излиза наяве от предаването на ZDF.

Затова специалистите приканват за осъществяване на общонационален скрининг на храненето, както и за назначение на профилирани екипи по хранене в немските лечебни заведения.

Да случиш на храна - въпрос на шанс

Днес експерти по храненето има в доста малко немски клиники. За казуса признават и от Федералната комисия G-BA (Gemeinsamer Bundesausschuss) - органът, който взема решение кои медицински услуги се заплащат от здравноосигурените лица. В мнението ѝ по въпроса се споделя следното:  " В Германия лечението и диагностиката на недохранването не се финансират, по тази причина и прекомерно малко лечебни заведения имат подобен отдел. "

Засега за пациентите ще си остане въпрос на шанс дали ще попаднат в клиника, в която болничната храна не е последна грижа, излиза наяве от предаването на ZDF.

***
Вижте и това видео от нашия списък:

Три храни, които понижават риска от рак

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР