В митологията на всички народи присъстват различни орнитоморфни системи, придаващи

...
В митологията на всички народи присъстват различни орнитоморфни системи, придаващи
Коментари Харесай

Талисман птица - какво привлича?

В митологията на всички нации участват разнообразни орнитоморфни системи, придаващи на птиците заветен темперамент и превръщащи ги в обект на фетиш. Във всички показа птиците са знак на свободата, на властта, която боговете имат над хората. В античната символика птицата постоянно е знак на неспокойния търсещ дух.

Много антични нации възприемат птиците, които се реят високо над главите на хората, като свързващо звено сред небето и земята, като медиатор сред хората и боговете, те са свързващо начало сред човешкото и божественото.

В някои култури птиците са знак на безсмъртието на човешката душа. Съвсем естествено безсмъртните богове постоянно одобряват облика на птици. В исляма даже думата птица е синоним на орис. Тази сакрална визия за птиците е довела до тяхното цялостно митологизиране и изборът на птица за амулет се възприема най.естествено като предпочитание за връзка с божественото - било като нравствен блян, било като предпочитание за божествена протекция.

В предколумбовите култури птиците се свързват със Слънцето, което приема форма на птица - орел, кондор, феникс. Древните гърци пък изразявали любовта и успеха с птичи крила. Когато индивидът се отдалечава от Бога той губи крилата си, а птиците ги имат и по тази причина са към момента свързани с него.

От тази позиция птицата е талисман, който се избира по доста признаци и за всеки съответен случай е най- подобаваща избрана птица. Пи келтите да вземем за пример талисмани, изобразяващи гарван и фазан, се носят от гадатели.

 символика на талисмана птица

Гълъбът е птица за мир и нематериалност в множеството култури и се носи като амулет за мир и благоденствие.

Яребицата пък се счита за подобаващ амулет за ловкост и се избира с благопожелание за жизнеспособност и предпочитание за развиване.

Чаплата е птица на бдителността и се подарява за амулет, който пази от измамници и предатели.

Албатросът е знак на придвижване към съвършенство, а бухалът на мъдрост и се подарява на учащи се, с благопожелание да натрупат познания и да добият мъдрост посредством тях.

Цялото многообразие в птичия свят има своето място в символиката на талисманите. Всички птици са общ знак на независимост и търсене на съвършенство.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР