В минутите преди полунощ в неделя са регистрирани четири земетресения

...
В минутите преди полунощ в неделя са регистрирани четири земетресения
Коментари Харесай

5,5 по Рихтер разтресе Гърция и Северна Македония

В минутите преди среднощ в неделя са регистрирани четири трусове в Гърция и районен съд Македония.

Първото земетресение с магнитуд 5,5 по Рихтер е регистрирано към 23,43 ч. локално време на 4 км североизточно от гръцкия град Лерин. Дълбочината му е била 10 км, сочат данните на Европейския сеизмологичен център. Последвали още два вторични труса със мощ 4,2 и 3,1.

Около час по-рано е записано земетресение с магнитуд 3,5 на 19 км югоизточно от Битоля, Северна Македония. В същия регион 50 минути по-късно е имало и втори трус от 3,7 по Рихтер.

Гръцките управляващи предложиха на хората в региона на епицентъра на земетресението да останат на открито на безвредно място. В колите си и навън в парковете прекараха нощта жителите на град Флорина и региона.

Почти няма постройка, незасегната от земетресението, оповестяват локалните гръцки управляващи. Кметът на Лерин Василис Гянакис осведоми за паднали балкони. Сеизмолозите от Геодинамичния институт в Атина към момента не са безапелационни, че няма да последват вторични земетресения, по-силни от първия. Гражданска отбрана, пожарната и полицията оказват помощ с храна и вода. Властите предлагат хората да не се прибират по домовете, до момента в който механически екипи не ревизират сигурността на постройките. Училищата и държавните институции са затворени.

В Северна Македония също има нанесени съществени провали върху постройките, не се оповестява за жертви и потърпевши. И в Битоля мнозина са прекарали нощта в колите си или на открито. Понеделник бе разгласен за неработен ден в града.

Над 20 са досега вторичните земетресения в Гърция след земетресението в региона на Флорина, оповестяват от българския Институт по геофизика, геодезия и география. Най-силният второстепенен трус е със мощ 4,5.

Трусовете са усетени и у нас в Петрич, Благоевград и по високите етажи на здания в София. Агенциите оповестяват, че земетресенията са се усетили още в Косово, Сърбия, Черна гора и Албания.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР