В Министерството на културата бе подписан Меморандум за партньорство при

...
В Министерството на културата бе подписан Меморандум за партньорство при
Коментари Харесай

Започва национална кампания: Подписаха меморандум за укрепване на медийната грамотност

В Министерството на културата бе подписан Меморандум за партньорство при осъществяване на акция за медийна просветеност.

Подписи под формалния документ в наличието на зам.-министъра на културата Виктор Стоянов поставиха министърът на културата Кръстю Кръстев, ръководителят на Съвета за електронни медии Соня Момчилова, генералният шеф на Българската национална телевизия Емил Кошлуков, генералният шеф на Българското национално радио Милен Митев, ръководителят на Сдружение „ Коалиция за медийна просветеност “ Кристина Христова и изпълнителният шеф на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО Анна Танова. 

„ Благодаря на всеки един от вас за ползотворното партньорство при правенето, разискването и съгласуването на Меморандума. Вярвам, че с подписването му дружно слагаме и основите на една по-мащабна и синхронизирана к ампания за медийна просветеност - като значима общественополезна идея “, уточни министърът на културата Кръстю Кръстев.

„ Даваме явен знак, че страната поема своята отговорност във връзка с повишението на медийната просветеност. Амбицията на сегашния екип на Министерството на културата е желанията да не останат единствено на хартия, а да предприемем дружно действителни дейности. Затова и оценяваме високо споделените хрумвания от всички Вас по време на работния развой. Отворени сме да обсъждаме и нови, тъй като идеята ни е общественополезна и значима “, уточни зам.-министър Виктор Стоянов, в чийто сектор е грижата за медийната просветеност. 

Съгласно Директивата за аудиовизуалните медийни услуги българската страна, като член на Европейския съюз, следва да предизвиква и подхваща ограничения за развиването на умения за медийна просветеност. Съгласно член 33а от Закона за радиото и малкия екран медийната просветеност включва умения и познания, които разрешават на жителите: да вършат осведомен избор за медийното наличие и за медийните услуги; да употребяват медийните услуги и медийното наличие по безвреден начин; да основават медийно наличие и да вземат участие отговорно, етично и дейно в другите форми на връзка.

В осъществяване на горецитираната Директива, както и на Програмата за ръководство на Република България (юни 2023 година – декември 2024 г.), в Министерството на културата бе направен Меморандум за партньорство при осъществяване на акция за медийна просветеност, за реализиране на необятна осведоменост на жителите във връзка с медийната регулация и саморегулация, разпоредбите и правилата за добра журналистическа процедура и етична публицистика според Етичния кодекс на българските медии; разпоредбите за честна и правдива реклама по смисъла на Национални етични правила за реклама и комерсиална връзка.

Въз основа на подписания меморандум Съветът за електронни медии и Министерството на културата възнамеряват да изработят акция за медийна просветеност, която ще обхване актуалната година.

Целта на акцията е повишение осведомеността и ангажираността на българските жители по отношение на нуждата от сериозен взор и осведомен избор за медийното наличие. 

Част от акцията ще бъдат и осведомителни аудио- и/или аудиовизуални клипове, които по понятен метод ще показват тематиката за медийната просветеност. Участниците в Меморандума ще спомагат за разпространяването на клиповете, както и ще обезпечат медийно време на специалисти по тематиката, съгласно опциите на програмните си схеми.

Срокът на Меморандума е 31 декември 2024 г.  
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР