В миналото в Гърция са съществували инициативи за насърчаване на

...
В миналото в Гърция са съществували инициативи за насърчаване на
Коментари Харесай

Зеленчуковите градини - път към по-зелени градове

В предишното в Гърция са съществували начинания за поощряване на градските зеленчукови градини, като някои общински управляващи са отделяли по няколко имота земя за хора, които желаят да отглеждат лични домати, марули и други артикули.

Преди няколко дни обаче организацията за ръководство на столичния парк " Антонис Трицис " в Атина разгласи нов упорит план - евентуално най-големият по рода си в Гърция - който освен ще бъде от изгода за жителите с ниски приходи в покрайнината, само че и ще бъде глътка пресен въздух за самия парк. Част от площта на парка от 120 хектара ще бъде предоставена на фамилии, с цел да могат да поддържат лични зеленчукови градини. Схемата се реализира в съдействие с Атинския аграрни университет и планува засаждането на 10 хектара.

Ролята на университета е консултантска, като неговите преподаватели и студенти са подготвени да дадат препоръки за това кои растения ще порастват най-добре в този характерен микроклимат.

За първи път видях такива градски зеленчукови градини преди няколко години в Германия и Холандия. Първоначалната ми реакция беше, несъмнено, изненада. Тези две страни, както и доста други в Европа, бяха разбрали изгодите от градското земеделие още преди десетилетия. Това е процедура, която оказва помощ да се облекчи бремето на бедните семейства, укрепва връзката на жителите на градовете с природата, основава зеленина, подтиква творчеството и съдействието, а в някои случаи задържа по-нататъшната урбанизация.

Ако опитът в Атинския парк " Трицис " успее, той може да послужи като модел за повече сходни начинания. В цялата столица има доста незастроени площи, които могат да бъдат добре употребявани - и в доста връзки това би било печелившо за всички./БГНЕС, „ Катимерини ”

Атина / Гърция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР