В миналото селището е било стратегическо място за пресичането на

...
В миналото селището е било стратегическо място за пресичането на
Коментари Харесай

Щаде -  пътуване в приказка на братя Грим

В предишното селището е било стратегическо място за пресичането на река Елба Градът помни доста войни за власт и превъзходство, само че вековните здания са непокътнати от времето и хората 
 

Когато чуят за Германия евентуално мнозина си показват бира, наденички и тези красиви тухлени къщички, някои от които даже със сламен покрив. За едно такова градче ще ви разкажем в идващите редове. 
-->


Пътуваме за Хамбург и Щаде при започване на май. Нискотарифните самолетни компании оферират чудесни благоприятни условия за къси ваканции. А в случай че имаш другари, при които да отседнеш - скъпо. Но даже и да се постанова да платите за нощувките,  посещението на северната част на Германия несъмнено си коства. 

Но би трябвало да знаете също, че в случай че в прогнозата за времето у нас написа - 18-19 градуса, това не значи, че 18-19 градуса в северна Германия ще бъде със същото чувство като в България. Така че носете си топли облекла. 

За Хамбург се знае доста, тъй като е един от огромните центрове в Германия. Затова ще отделим повече внимание на едно градче,  първото усещане от което е, че  си влезнал в приказка на братя Грим. 

 Щаде е прелестно място за почивка и отмора. Градът е многолюден, занимателен и прелестен. Има над 50 000 поданици, само че се чувствате като в някое малко, сгушено и красиво място. В главната градска част, както и остарелия град, няма презастрояване, пространно е, диша се умерено.  През града минава дребна река, която се влива в по-голямата Елба. 



Историческият център е изключително забавен - малко островче, наречено Швинге, в миналото е било обградено от крепостни стени. На доста от къщите има табели с годината на изграждане - 1519, 1675... Сгради, непокътнати от времето и хората.  Прекрасни кафенета и чудни пекарни са наложителни спирки по време на разходката. 

За богатата история на града споделя музеят в центъра. Селището се е формирало още през античността. До XIII в. то е най-важното естествено пристанище сред градовете Каксхафен и Харбург и стратегически значим пункт за пресичането на Елба. Търговците наложително минавали през Щаде,  за да стигнат до близкото пристанище. 

В началото селището се състояло от пет региона, обединени под шапката на общо кметство. Част от къщите били струпани към манастира " Св. Георги ", а към църквата " Св. Вилдах " (живял през IX в.) се обособил квартал на епископа на Бремен. Край храма " Св. св. Козма и Дамян " живеели търговците, до " Св. Николай " - риболовците.Любопитен факт е, че през 1038 година Бременската архиепископия получава разрешение от император Конрад II да сътвори пазар с монети и митници на територията до църквата в Щаде. 

През далечната 1209 година император Ото IV дава на селището права на град. Ръкопис от градския закон на Щаде е публикуван през 1279 година и се пази в архива. 

За постройките на кметството, както и на храмовете се знае, че са съществували още преди XIII в. Реформацията била насърчавана в Щаде от монасите в манастира " Св. Георги " и градът приема протестанството,  а Йохан Холман, който е изтъкнат просветител, произнася първата лутеранска проповед през 1522 г. 

Щаде е очевидец на голям брой битки за власт и превъзходство. Разцветът на града продължава до тъй наречените Тридесетгодишна война (конфликт за надмощие сред Свещената Римска империя и Европа, който стартира като религиозна война и приключва като териториална - от 1618 година до 1648 г.). През 1625 година датските войски влизат в града, а три години по-късно той е превзет от тъй наречените Католическа лига. Малко по-късно, през 1636 година, идват нови нашественици - шведите. Единадесет години по-късно Щаде дефинитивно минава в шведски ръце и се трансформира в седалище на херцога на Бремен и Верден.

Шведското ръководство завършва през 1712 година Датските войски обсаждат града по време на Великата северна война и го нападат от 29 август до 7 септември 1712 година, като 152 къщи и една четвърт от застроената повърхност са разрушени. Но, популярност Богу, остават и здания, които оцеляват при тези местни войни. 

Разглеждайки историята на този прелестен град, не можем да пропуснем и годините към и малко преди Втората международна война. Расовите закони, признати в Германия през 30-те години на XX в., били приложени и в Щаде. Преследването на евреите се случва и в градчето. В началото на Втората международна война полски и руски пандизчии правят насилствен труд, а от 1943 година в града бил основан дом за деца, в който малолетните били карани да работят принудително. Шейсет и пет от децата умират поради недохранване. 

Докато се разхождане из града, ще видите на доста места из улиците дребни мемориални камъни, на които са написани имената на хората от еврейски генезис, живели в града. Обикновено тези плочи стоят пред тогавашните домове на избитите от нацизма евреи. Вглеждането в предишното на града демонстрира, че би трябвало да се учим от историята, с цел да не вършим същите неточности в сегашното, а и бъдещите генерации да не повтарят нашите заблуди. И не забравяйте да се насладите на прелестното място, което предлага природата в тази част на Германия. Затова отскочете до Травемюнде - курортно населено място на брега на Балтийско море, за което ще ви разкажем в идващия брой.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР