В месеца на летните отпуски, когато инфлацията наду цените на

...
В месеца на летните отпуски, когато инфлацията наду цените на
Коментари Харесай

Добра новина за отпускарите: Пътят с кола до морето поевтиня, вижте колко си спестяваме

В месеца на летните отпуски, когато инфлацията наду цените на хотели, заведения за хранене и плаж, пътуването на семейство с персоналния автомобил ненадейно поевтиня спрямо отпреди месец. С към 24 лв. по-малко ще заплати 4-членно семейство за пътуването от София до Бургас и назад със междинен клас кола, в случай че употребява всеобщия бензин А-95, пресметна " Телеграф “. Пари, едвам добавят бюджета за кафето и храната по време на пътуването.

Положително бутане на цените на горивата надолу, като се изключи метана, оказа държавната помощ от 25 ст., приспадани на всеки литър от най-евтините бензин, дизел, автогаз и метан. Освен нея бензиностанциите от другите вериги дават и разнообразни отстъпки за  предан клиент с карта. След влизането на отстъпката в действие от 9 юли горивата обърнаха надолу растежа си и стартира в допълнение поевтиняване, видя  " Телеграф “.

Актуално

Така  цената на бензина А-95 от 3,41 лв. на литър, колкото приблизително струваше на 8  юли, поевтиня с 13 стотинки до 3,28 лева приблизително на литър на 10 август. Вчера всеобщият бензин се е предложил на бензиностанциите в страната на цени сред 2,83 и 3,48 лв.. 

Ако колата на фамилията харчи по 8 литра бензин на 100 километра, то ще измине 400 километра  от София до Бургас с 32 литра гориво.  Така при вчерашната междинна цена на А-95 от 3,28 лева за литър то би трябвало да заплати за пътя до Бургас 104,96 лв.. Но от цената за 32 литра се вадят  по 0,25 лева на литър, или 8 лв. и фамилията ще заплати 96,96 лв..

Ако беше пътувало на 8 юли, същото домакинство щеше да заплати 109,12 лв., т.е. 12,16 лв. по-малко. За отиване и връщане София-Бургас-София  се икономисват 24,32 лева. 

Дизелът през вчерашния ден се продаваше приблизително по 3,41 лева/л. На 8 юли литърът приблизително е коствал 3,55 лв., тоест  с 14 стотинки повече. Автомобил на дизелово гориво изминава 100 км със приблизително 6 литра. Той щеше да закара и върне до София фамилията при вчерашната цена на дизела и с отстъпката от 0,25 лева./на литър за 151,86 лв..  Преди месец  горивото щеше да му коства 170,4 лв..

Сметки



Средната цена на пропан-бутана (автогаза)  от 8 юли до 10 август в българските бензиностанции е намаляла с 29 стотинки на литър. Като се добави и отстъпката от  0,25 лв. на литър, пътуването с кола с газова уредба става много по-изгодно.

Цената на метана обаче поради повишаването на природния газ и предстоящото нарастване на цената на синьото гориво с 60% за месец август със задна дата през вчерашния ден се продаваше в някои бензиностанции по 7,18 лв., а приблизително цената му беше 5,22  лева./кг,  до момента в който на 8 юли тя беше 3,58 лева./кг, което е с 1,64 лв. по-скъпо.

Неслучайно притежателите на автомобили  с метанова уредба почнаха да я сменят с такава на пропан-бутан или карат на бензин.

Собствениците на скъпи коли, които карат с  по-качествени и скъпи горива, също са облагодетелствани от общия полъх към поевтиняване. Някои  бензиностанции   пуснаха спомагателни понижения и промоции и за така наречен премиум горива за лоялните клиенти, разясниха консуматори за " Телеграф “. Така една от веригите дава промоционално отстъпка от 15 стотинки на литър, а в друга тя е 25 стотинки за по-скъпите и качествени горива, за които няма държавна поддръжка.

Алтернативи



Пътуването с трен за 4-членно семейство си остава най-евтиният метод за стигане до морето. Жп билетът за 1 пасажер коства 19,20 лв. и 0,50 лв. за непокътнато място. За четирима пътят София-Бургас с трен излиза 76,80 лв..  Могат да се употребяват и разнообразни понижения за деца и за групово пътешестване, когато групата е повече от трима. Жп билетът за първа класа коства 24 лв.. За четиримата от фамилията цената ще бъде 104 лв., а отиване и връщане - 208 лв..

Не е прекомерно скъпо и със спален вагон. За един пасажер билетът се оскъпява с още 10,50 лева

Пътуването с рейс за 4-членно семейство от София до Бургас излиза 116 лв. при цена на един билет от 29 лв. в едната посока. Автобусните превозвачи оферират разнообразни цени и отстъпки.

Потребител може да избере да стигне до морето и със аероплан. Цената обаче е много солена - 392 лв. в едната посока, в случай че билетът се купи в последния миг.

Пускат два спомагателни влака до морето

Два спомагателни влака по направлението София - Бургас - София през Подбалканската железопътна линия ще пътуват всяка събота и неделя до края на дейния летен сезон през месец август, оповестиха от БДЖ. Всяка от композициите на тези влакове ще бъде формирана от шест вагона, като по този метод БДЖ се стреми да обезпечи задоволително места за искащите да пътуват до и от Българското Черноморие. Тези влакове ще се движат всяка събота и неделя до 4 септември в това число след регистрирания интерес за пътешестване с тях през миналите почивни дни. Допълнителните влакове ще пътуват със следното разписание:

Бързият трен № 3691 от София за Бургас ще потегля от Централна гара София в 07:55 ч. и ще идва в Бургас в 14:00 ч.;

Бързият трен № 3692 от Бургас за София ще потегля от гара Бургас в 15:00 ч. и ще идва в София в 21:05 ч.

Билети за седящи места могат да бъдат закупени от касите 15 дни преди пътуването. А също и 30 дни преди датата на пътешестване през системата за онлайн билетоиздаване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР