В мемоарите си бившия президент на САЩ Барак Обама похвали

...
В мемоарите си бившия президент на САЩ Барак Обама похвали
Коментари Харесай

Меркел се оттегля и не е ясно кой ще я замести

В записките си някогашния президент на Съединени американски щати Барак Обама похвали Ангела Меркел за "непоколебимото й самообладание ", само че 2021 година към този момент стартира и търпението на немската канцлерка ще се изчерпи, съобщи Българска телеграфна агенция. Меркел няма да се кандидатира за преизбиране на идните национални избори, планувани за септември, тя се отдръпва, само че политическото бъдеще на страната още не е ясно и то в сериозен миг.

След 16 години на власт - по време на които се смениха трима президенти на Съединени американски щати, четирима на Франция, петима английски министър председатели и седем италиански - Меркел може да усъвършенства върха на Хелмут Кол като най-дълго управлявал немски водач след Втората международна война според от това какъв брой ще продължат съдружните договаряния идната година.

Но при все че, въпреки и да е необичайно, мястото на Меркел да влезе в аналите на историята остава нестабилно, споделя Констанца Стелценмюлер, старши теоретичен помощник в института Брукингс. На първо място, достиженията на 66-годишната канцлерка във връзка с бизнеса и стопанската система са нееднозначни.

"В епохата на Меркел Германия престана да бъде "болникът на Европа " и се трансформира в четвъртата по мощ международна стопанска система с внезапно възходящо витално ниво ", написа наскоро Стелценмюлер. Но "някои кавги - от "Дизелгейт " до драмата Уайъркард - демонстрират надълбоко опорочена корпоративна просвета и опозиция против по-голяма бистрота ", сподели тя.

И въпреки че политиката на Меркел за приемане на бежанците в разгара на рецесията през 2015 година може да й е спечелила похвали, същата тази политика оказа помощ Алтернатива за Германия, до тогава една слабоизвестна крайнодясна партия, да се трансформира по време на ръководството й в най-голямата опозиционна мощ.

На интернационалната сцена наследството на Меркел се основава на огромните й дипломатически умения, които проличаха на доста срещи на върха на Европейски Съюз и Г-7. "И все пак тя ще бъде запомнена и с съмненията си, и с от време на време влудяващата й политика на дребни стъпки ", съобщи Стелценмюлер.

Въпреки това Меркел може да напусне удовлетворена от себе си. Нейната известност и тази на Християндемократическия съюз се усилиха през спешната 2020 година. Но партията й не може да почива на лаврите си. Преди Германия да може да избере нов водач, ХДС би трябвало също да избере своя и този нескончаем развой, в допълнение занимателен от коронавирусната пандемия, може да дестабилизира партията в миг, когато тя би трябвало да се концентрира върху това, което ще е залогът през 2021 година.

Анегрет Крамп-Каренбауер, министърка на защитата на Германия, сега е водач на ХДС, откакто Меркел я уточни за своя приемничка през 2018 година Но АКК, както е известна, разгласи предишния февруари, че няма да се кандидатира за канцлерския пост и даде обещание да съобщи ръководството на партията на някой, който ще го направи. До каква степен немските християндемократи ще останат центристката партия на Ангела Меркел зависи от това, кой ще бъде определен да ги управлява на изборите през 2021 година.

Тримата претенденти да заменят Крамп-Каренбауер са: Фридрих Мерц, юрист и богат бизнесмен; Армин Лашет, районен министър председател на Северен Рейн-Вестфалия, немската провинция с най-голямо население; и Норберт Рьотген, външнополитически специалист, който е за по-близки връзки със Съединени американски щати и в това време държане на Русия на една ръка разстояние. Поддръжници на Мерц, най-десния от тримата, са заявявали, че той може да върне гласоподаватели, които ХДС е изгубил в интерес на АзГ.

Лашет, въпреки това, е считан за желания от Меркел избор и от него би се очаквало да продължи досегашния курс на дясноцентристката партия. Партийните конференции, на които трябваше да бъде определен водач, два пъти станаха жертви на пандемията: първо през април, а след това и през декември, когато те бяха отсрочени.

Последното отсрочване "отвори още веднъж старите рани в партията и разклати нейната самонадеяност ", съобщи Александер Привитера, шеф по европейските въпроси в Комерцбанк. Мерц разкритикува отлагането на конференцията, заявявайки, че то е част от старания на "партийната върхушка " да не му разреши да поеме юздите. Крамп-Каренбауер отхвърли рецензиите му, определяйки ги като доктрина на конспирацията.

Важната партийна конференция ще се състои на 16 януари, само че това няма да е нормалната среща онлайн на 1001 делегати на ХДС. Изборът на водач ще се състои онлайн и по-късно ще бъде утвърден с гласоподаване по пощата, с цел да се заобиколят немските закони, които не разрешават на политическите партии да избират водача си напълно онлайн. Но даже и след приключването на гласуването, бъдещият водач на ХДС може да бъде надвит в последния миг, преди да стане претендент за канцлер, имайки поради, че всяко такова решение би трябвало да бъде взето дружно с районната сестринска партия на ХДС, Християнсоциалния съюз (ХСС).

Лидерът на ХСС Маркус Зьодер беше апетитен за евентуален претендент за най-високия пост в немската политика и употребява пандемията, с цел да завоюва популярност надалеч отвън родната си провинция Бавария. В същото време по време на коронавирусната рецесия изгря звездата на здравния министър Йенс Шпан и се появиха спекулации, че той може да се включи в последната минута в конкуренцията за водач на ХДС.

"Той се харесва на консерваторите (идва след опит във финансовото министерство) както и на прогресивните, защото е открит гей ", написа наскоро Привитера в обява в блога си. Така или другояче, животът без Меркел към момента наподобява доста надалеч, тъй като тя продължава да оказва въздействие по време на пандемията, в това число на европейско ниво, откакто изигра основна роля в реакцията на блока на надвисналите рецесии.

"Докато при естествени условия един канцлер в последната година на ръководството постепенно щеше от ден на ден да губи въздействие, няма никакви признаци, че това ще се случи с нея. Напротив, както в страната, по този начин и в интернационален проект, наличието й се усеща ", сподели Привитера. "Следващите избори през есента на 2021 година към момента наподобяват в действителност надалеч ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР