В международния ден на музеите, по покана на Исторически музей-

...
В международния ден на музеите, по покана на Исторически музей-
Коментари Харесай

Представиха родовата летопис „Хаджипетровите“ в Котел

В интернационалния ден на музеите, по покана на Исторически музей- Котел, родственицата на забележителния жанр Хаджипетрови - Антоанета Хаджипетрова, показа дълготраен исторически труд, отдаден на предшествениците ѝ, измежду които е най-големият донор на Котел, видния възрожденец Петър Матеев. За него всеки котленец знае, че животът му е представлявал низ от забавни събития, а достойнството да има огромна част от архива му, в който се споделя за тях, е на локалния музей.

Сред присъстващите посетители на събитието бяха кметът и зам.-кметът на Община Котел – Коста Каранашев и Шериф Куванджъ, редакторът и издател на книгата Румяна Емануилиду, представители на общинската библиотека „ Петър Матеев “, музейни чиновници, общественици и посетители на града, посетили музея във вчерашния ден.

Родовата летопис е написана от проф. Иван Карайотов и Антоанета Хаджипетрова след дълго изследване на исторически, държавни и персонални архиви, мемоари и писма на семейството. Книгата е издадена от ИК " Знаци ".

„ Благодаря на Историческия музей в Котел, че „ възкреси “ загатна за книгата „ Хаджипетровите “ след толкоз години. Г-жа Антоанета Хаджипетрова, с изключение на проектант, обвързван с опазването на културно-историческото завещание, е ръководител на съдружие „ Български женски съюз – баба Ганка Хаджипетрова “. Сдружението има упоритостите да поддържа българските обичаи и културата в фамилията. Организира благотворителни изяви, интернационалните шахматни шампионати и подтиква креативен начинания измежду най-малките “, сподели редакторът и издател на " Хаджипетровите " Румяна Емануилиду.

Издателката съпостави изданието със цената на летописа на чешкия историк Константин Иречек от 18 век " История на българите ", написан също с поддръжката на доста българи, сред които и Марин Дринов. Неговият труд е първата цялостна българска научна история, която се цитира и до ден сегашен. " Хаджипетровите " е извънредно скъп труд, който дава информация в най-разнообразен вид- обстоятелства, документи, мемоари, карти, фотоси, писма, историографски изследвания и други ", показа още издателката.

„ Фамилия Хаджипетрови, за нас, котленци, е тази, която предава европейския образ на Бургас. Ако не сте виждали онлайн представител на българската аристокрация, то през днешния ден той стои пред вас и е показан в лицето на госпожа Антоанета Хаджипетрова “, сподели кметът Коста Каранашев. Той благодари на дамата за достойнството да посети Котел и за благите думи, които тя насочи към съгражданите му.

Пред събралите се посетители Антоанета Хаджипетрова показа, че усеща Котел и неговите поданици доста близо до сърцето си. Тя разказа котленци като по-различни от всички останали хора, които е срещала в живота си и ги дефинира като мощни и извънредно стойностни хора. До този извод тя стига, когато влиза в рода Хаджипетрови като снаха.

„ Домът ни беше мястото в Бургас, в което всеки можеше да пристигна и да получи мечтана информация по всевъзможни въпроси. Моят брачен партньор – Александър, беше по специалност правист, само че и един от първите шахматисти на България. За него въпросите свързани с културното обогатяване на българина, беше като задача, тъй като смяташе, че духовното общество, основава условия за един добър предстоящ живот на поколенията. Неговият татко – Матей, богат котленец, чиято фамилия е тясно обвързвана с Бургас е внук на основния ктитор на католикона на остров „ Света Анастасия ”. Името на моя свекър Матей Хаджипетров е известно и с това, че той е измежду основателите за основаването на Ротари клуб в гр. Бургас като в следствие става и президент на Управителния му съвет /1937 г./ “, уточни Антоанета Хаджипетрова. „ Когато влязох в фамилията, аз бях възхитена от моралните качества на личностите в този жанр. Те носеха корена в гените си- учеха, четяха, даряваха, образоваха близките. Когато пишех книгата, в действителност се сблъсках със ужасно доста архивни сведения за рода. Проучванията ми бяха свързани главно с идването на Хаджипетрови от Котел в Бургас, само че се оказа, че те бяха оставили дълбоки следи след себе си и в доста други градове, в които са обитавали “, уточни съавторката на книгата.

В родовата летопис проф. Карайотов и Хаджипетрова съблюдават хронологичните събития, с цел да може читателя да се запознае с този популярен жанр от предишното до наши дни.

След формалната част по представянето на книгата, музейните чиновници бяха поздравени с богата музикална стратегия от младежта на Котел, в лицето на изпълнителите от вокална група „ Цветна дъга “, танцов състав „ Изворче “, фолклорна група „ Котленче “ и състав тамбури при „ Център за поддръжка за личностно развиване “. От своя страна управлението на Исторически музей – Котел връчи грамоти на всички участници в програмата.

Родът Хаджипетрови произлиза от Котел. Той е средпървостроителите на следосвобожденски Бургас. Потомците му са едни от огромните донори, вложили средства и старания в надграждането му, с цел да се трансформира той в един добре развъртян и организиран град.

След като приключва образованието си Иван Хаджипетров се открива със брачната половинка си Ганка в Бургас, където основава Големите български мелници. Избран е за първи областен управителна Бургаския департамент в Източна Румелия, а след това става народен представител в Областното заседание и министър на финансите в Източна Румелия. На първите общобългарски избори след Съединението е определен задепутат в Народното събрание.

Доброто му име следват както брачната половинка, по този начин и потомците му. Ганка Хаджипетрова създаваженското благотворително сдружение " Милосърдие " и оказва помощ за построяването на ново сиропиталище в Бургас, като подарява празно място в центъра на града за неговото изграждане. С персонален финансов принос основава постройката на площад " Св. св. Кирил и Методий " и улица " Вола ", където се поставя началото набургаски безвъзмездни училищен трапезарии. След кончината на баба Ганка,общината кръщава и централния площад на нея.

Синът им Стефан Хаджипетров е кмет на Бургаспрез 1916 година След това става шеф на Бургаската стокова борса през 1924 г, а година по-късно и на Бургаската комерсиално - индустриална камара. По негова самодейност се основава постройка за камарата, за която активност по-късно получава медал " За цивилен заслуги ", 4-та степен.

Анка, Матей и Павел Хаджипетрови вършат многократни дарения на Общината в интерес на бедните фамилии и нуждаещи се жители. Матей Хаджипетров основава и Алианс Франсез- Бургас като тези години, в които той го управлява могат да се нарекат Златен век на организацията в България.

Хаджипетрови са съществени донори при градежа на църквата " Св. Св. Кирил и Методий ", както и при създаване на постройката, в която през днешния ден се обитава Областна администрация – Бургас.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР