В мегалита Кораба са се извършвали орфически ритуали - умираш

...
В мегалита Кораба са се извършвали орфически ритуали - умираш
Коментари Харесай

Големи светилища на древните траки край Брезово - новите открития на проф. Валерия Фол

В мегалита Кораба са се правили орфически ритуали - умираш алегорично и се раждаш, само че отдаден в познания за сътворението
Тези каменни блокове са с изключителна геометрия и стоят хилядолетия макар земетресенията, споделя фамозната траколожка

Смайващи мегалити, употребявани за специфични ритуали от античните траки, са следващите находки в региона на Брезово, открити от проф. Валерия Фол. Сред тях е огромен объл каменен блок, наподобяващ човешко лице.

“Това е олтарна канара за възлияние. Обърната е на изток, тъй като очевидно е обвързвана с култа към слънцето. Върху нея са издълбани две кръгли ями, които наподобяват на очи, а по-отдолу има натурален издатък, който оформя човешки облик ”, споделя пред “24 часа ” фамозната траколожка.

Обходите ѝ в региона, прочут с едни от най-ранните и богати одриски погребения на аристократи, започнаха в края на септември, а в екипа ѝ са краеведите Гънчо Прасков, Радню Шопов и Станка Матева.

“Кръстихме тази олтарна скала Лицето,

която се намира над с. Розовец. Над нея се извисява Сливово градище, където евентуално е била царската резиденция ", разяснява проф. Фол

 Тя е безусловно изумена от другото изобретение там, кръстено Пещерата на отдадените Кораба. “Това в действителност е голям мегалит, висок 6 метра, входът му е съвсем 3 м, а в дълбочина доближава 14 м. Отстрани са грунтови скали, а от горната страна е захлупено с голяма плоча. Повтаря структурата на долмените, които имитират пещери, каквито в този регион няма. Такива огромни долмени има в Испания - единият е в листата на ЮНЕСКО. Нашия го назовават Кораба, тъй като едната странична канара стърчи като мачта ”, споделя проф. Фол.

Входът на Кораба гледа на югозапад. Задната стена е била завършена от огромни скални парчета, които в този момент са паднали. Конструкцията наподобява на кулоар, завършен от скали и затрупан с големи блокове.

Какво е било предназначението на Пещерата на отдадените, питаме. 

“Много е евентуално вътре да са се събирали затворени мъжки орфически общества. Това са аристократи, които са получавали посвещение при специфична обредност. Влизаш вътре и алегорично умираш незнаещ, с цел да се родиш алегорично компетентен, научил тайните за сътворението и света, откакто са ти ги съобщили. Тези познания са били притежание на стеснен кръг мъже ”, коментира тя. Затова и входът е на запад, тъй като античните свързват тази посока с отвъдния свят - там, където залязва слънцето, с цел да се роди още веднъж на идващия ден от изток. По думите ѝ е имало и женски аристократични посвещения, само че за тях нямаме сведения.

Въпросната пещера е

на няколко километра от Слънчевата врата

Има догадка, че в миналото там е изпълнявана всеобща мистериална посветителна обредност навън. Участвали са и мъже, и дами, и аристократи, и елементарни хора. За въпросната врата са употребявани естествени тъкмо насочени процепи, които са били дообработени. Отгоре е подложен огромен камък, с цел да се трансформира в нещо като врата. “Когато слънцето залязва, минава през вратата и огрява една канара, на която е изсечен диск ”, разказва проф. Фол.

Последните две находки са в региона на към този момент познатия мегалит Яйцето на змеицата в землището на с. Свежен и са леснодостъпни.

“Големият жертвеник е грунтова канара с три издълбани кръгли ями с улеи за оттичане евентуално на кръвта на жертвеното животно. Размерите му са към 8 м на 5,20 - 5,40 м. Намира се покрай Яйцето на змеицата. Бях документирала преди години жертвеник, завършен в канара. И като го почистиха от тръните, към него излезе кръг с огромни камъни. Има и различен, само че правоъгълен, предопределен за

слагане на дарове като хляб, плодове

Хората, които са вървели по римския път, са спирали, с цел да дарят боговете и да получат тяхното застъпничество ”, коментира ученият.

“В Югоизточна Европа обработката на канара за светилища стартира в края на халколита през V хиляди прочие Христа. Мегалитите се датират от средата на II доникъде I хиляди пр.Хр. Долмените пък са най-ранните аристократически гробници на траките. Районът на Брезово е населяван още от халколита. Оттогава се промива злато, след това стартират да добиват и мед ”, изяснява проф. Фол.

Според нея благосъстоянието на тези хора е идвало с изключение на от метала и от отглеждането на животни с всички артикули - кожи, месо, мляко, дървесина. Продавали са восък, който е доста скъп, тъй като е употребен както за отливане на оръдия на труда, по този начин и за оръжие.

“В този регион е непокътната и единствената слънчева стела. Има и астрономическа обсерватория, което ще рече, че са измервали времето. Друга висока стела е извънредно постижение на геометрията и каменоделството. Тези монументи са направени по този начин, че хилядолетия към този момент стоят и не падат макар земетресенията ”,  обобщава траколожката.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР