В МБАЛ-Силистра ще се проведе Седмица на отворените врати“, която

...
В МБАЛ-Силистра ще се проведе Седмица на отворените врати“, която
Коментари Харесай

Безплатни прегледи за туберкулоза ще има в Силистра

В МБАЛ-Силистра ще се организира „ Седмица на отворените порти “, която има за цел понижаване на заболеваемостта от туберкулоза, оповестиха от Регионалната здравна ревизия.

По време на акцията на всеки искащ ще се предлага скрининг за риска от туберкулоза посредством анкета и съвещания. На хората, които са в риск, ще се правят спомагателни безвъзмездни прегледи и съвещания от доктор Мирена Сапунджиева.

Те ще са всеки ден от 19 до 23 септември, от 10:00 до 12:00 часа в Отделението по  пневмология и фтизиатрия към болничното заведение. Целта на самодейността е да се увеличи публичната осведоменост във връзка с болестта и да се даде опция всеки да получи достъп до здравни услуги.

Обявяването на седмици за безвъзмездни профилактични обзор и през последните години се потвърди като доста добра процедура за разкриване на случаи с туберкулоза и навреме предприемане на ограничения за лекуване.

В резултат на осъществяването на Националните стратегии за предварителна защита и надзор на туберкулоза в България e налице наклонност за трайно понижаване на заболяемостта от туберкулоза - от 27.9 на 100 хиляди население през 2011 година до 18.5 на 100 хиляди души през 2019 година, 12.8 на 100 хиляди през 2020 година и 9.7 на 100 хиляди през 2021 г, сочат данни, оповестени на уеб страницата на здравното министерство. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР