В Мариупол постепенно се създава инфраструктура - в къщите се

...
В Мариупол постепенно се създава инфраструктура - в къщите се
Коментари Харесай

“Нима го заслужихме?”. Какво ги очаква милиони жители на Донбас

В Мариупол последователно се основава инфраструктура - в къщите се появяват отопление, електричество и вода. Тези, които са изгубили покрив над главата си, получават жилища в нови здания. Но мнозина живеят в разрушени здания, спят в изби - даже и в студа. За протичащото се в града - в репортажа.

Най-засегнатата област

На Морския бул. на пръв взор е пусто. Това е до “Азовстал ”, на левия бряг - най-засегнатият регион. Но там към момента живеят в изгорелите многоетажни здания. В блок 48 Андрей и брачната половинка му запушват прозорците с шперплат.

Свързали се с администрацията с молба за остъкляване - нищо не са постигнали.

" Светлина и вода бяха пуснати преди месец и половина. Така че най-малко ще преживеем зимата. Обещаха да ремонтират блока. Казват, че изпълнителят скоро ще дойде. Чакаме ", споделя жителят на Мариупол.

Тук има към стотина души. Съседната постройка е съвсем същата, само че наподобява по-зле. " Така наподобява ”, отхвърля Оксана, домоуправителката. “Например, на четвъртия етаж има безусловно недокоснат апартамент. Тук просто опушиха фасадата ”, прецизира тя.

По време на тежък обстрел военните ѝ помогнали да се изтегля. Лятото се върнала с бебето си. „ Аз съм с майка ми, нейната къща беше бомбардирана. Съдбата на нашата към момента не е известна. Да забележим какъв ще е изводът от експертизата. Надяваме се, че към момента не е съборена “, добавя Оксана.

Отоплението ще бъде пуснато скоро. " Ще ремонтираме тръбите. Трябва да обезвъздушим. След това ще пуснат водата, в началото хладна. След това ще загреем мрежата ”, изяснява служащият на жителите.

Молят да не се бавят, тъй като скоро ще има минусови температури.

Майсторът подвигна плещи в отговор: „ Най-трудно е достъпът до жилищата на тези, които са се изнесли. Ако са поверили ключовете на съседите си, няма спънки. В противоположен случай би трябвало позволение от прокуратурата. А това лишава време ”.

" Трябва да бъдете търпеливи "

В блок 40 ситуацията не е по-добро. Перспективите са неразбираеми, само че жителите - те са единствено осем - са сигурни, че може да се ремонтира.

" Първо възвръщат там, където е елементарно. Например където стъклата са изпочупени. Там към този момент имат парно, вода, канализация. А нашата къща е отчасти изгоряла, има пукнатини и дупки от изстрели. Нас ни оставят най-после. Все отново би трябвало да се слагат целите ”, споделя Виктор.

Готвят на огън. Дрехите се сушат на открито. Събират дъждовна вода и цепят дърва. На първия етаж е имало складово помещение. Опънат е маркуч от централната канализация до един от жилищата - всички се мият там. Преди това се къпят навръх двора - построяват душ-кабина.

Виктор и брачната половинка му Анна (името е променено по нейно искане) подават молба за обезщетение, само че им желаят оригинал на брачното удостоверение, копие не става. " При такива условия това е неразбираемо. Много хора се оплакват ", възмущава се Виктор.

Още през юли те се записали за мобилен фонд - легло в общежитие. " От лятото чакаме постройката за краткотрайно настаняване да бъде ремонтирана. И към този момент е подготвена. Но не можем да се нанесем. Трябва ни обзор на къщата - дали ще я съборят или ремонтират. Чак по-късно че те ще дадат направление към общежитието ”, добавя там.

Ще живеят там, до момента в който постройката бъде възобновена.

" Няма да напуснем града "

Колкото по-близо до завода, толкоз по-силно е разрушаването. На улица " Московска " се ремонтират покривите на двуетажни здания, издигнати през 50-те години на предишния век.

„ Къщите са здрави, оцеляха “, въздъхва Виталина Игоревна, гледайки разрушения си апартамент.

Жилището ѝ край Бердянск също е бомбардирано. Преместен при другари. Временно жилище не е предлагано.

Изпълнителите дават обещание до 9 декември да поправят дупките по фасадата и да слагат дограми и порти. Андрей от улица „ Московска “ към момента спи в мазето.

„ Изпратих жена си и деветгодишната си щерка, само че към момента съм тук, пробвам се да стъпя на краката си ", изяснява жителят на Мариупол. „ Няма да напущаме града. Особено след всичко, което преживяхме ”, добавя той.

Имал е лична автошкола. Голям автопарк - мотопеди, мотоциклети, камиони и леки коли. Кражба, бомбардировки - най-после остава единствено един “Шевролет Ланос ”. Празни са и четирите офиса, откраднати са даже акумулаторите. Андрей се пробва да възвърне едно от пространствата.

„ Няма апартамент, няма бизнес. Подадени са документи за възобновяване, само че няма отговор. А във връзка с офисите споделиха ясно, че няма на какво да се надявам. Така че се махам. “

Заслужих ли го? ”

Електричеството е оправено на бул. " Победа ". Още не се е стъмнило, само че светлините към този момент светят. Но прилежащите къщи са към момента тъмни. „ Наистина ли е мъчно да ни прокарат кабели, единствено 200 метра са, тук има осем фамилии “, оплаква се Неонила Георгиевна.

Апартаментът ѝ е изгорен, преместили се със брачна половинка си в прилежащия. Доброволци донесли нагреватели, само че през зимата това няма да помогне. „ Това също е притеснително – показва висяща бетонна плоча от третия етаж.

На пенсионерите е било препоръчано общежитие - те отхвърлят.

" Изпълнителите увериха, че ще има ремонт. Нека да изчакаме - изяснява Неонила Георгиевна. “Разберете, аз съм съвсем на седемдесет, брачният партньор ми е на 73. Цял живот работихме в “Азовстал ”. А в този момент бездомни на остарели години да разделяме кревати с непознати ”, добавя тя.

Има осем души с изгорели домове в мазето на кино в центъра на Мариупол. Всички са пенсионери. Те също не желаят да вървят в убежището. Доброволци им оказват помощ с храна, вода, облекла.

Онзи ден повече от двеста души са отведени от постройката на болничното заведение покрай летището в общежитие. Хората настояват, че са подавали документи за презаселване няколко пъти, преди управляващите да реагират.

" Отново предадоха описите, ден по-късно ненадейно дойде рейс. Час за пакетиране ", споделя Владимир. " Нищо не успяхме да създадем. Затова се върнахме да вземем каквото ни би трябвало. “Живеещите в квартала се укриха в болничното заведение. Прекарахме месеци в разрушена постройка, мнозина през това време си откриха работа посредством центъра за претовареност - като механици, чистачи. Въпреки това, заплатата не е задоволителна, с цел да си наемете апартамент ”, добавя той.

Работниците ремонтират повече или по-малко оживелите къщи, до момента в който се строят нови. Използват се и ексцентрични решения. Например жилищата на горните етажи са разрушени - разрушеното се разчиства, там се постила нов покрив.

Доброволци обикалят засегнатите квартали, убеждават останалите да се реалокират на ново място и оказват помощ при презаселването. Сега в града има към 220 хиляди души.

Междувременно управляващите в Мариупол оповестиха, че 60 % от обектите са включени към топлофикация. Пуснати в употреба са към хиляда блока, повече от 800 здания са в развой на свързване. Градът е подготвен на 80 % за зимата. Като се има поради мащабът на разрушенията, това е добър индикатор, акцентират чиновници.

Жителите на изключените от ток квартали към момента се надяват, че презаселването ще бъде ускорено. С всеки леден ден им става все по-трудно.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР