В малкия североизточен американски щат Ню Хемпшър във вторник се

...
В малкия североизточен американски щат Ню Хемпшър във вторник се
Коментари Харесай

Първични избори в Ню Хемпшър, главните въпроси са при демократите

В дребния североизточен американски щат Ню Хемпшър във вторник се организират първоначални избори. Двете огромни американски партии стартират да дефинират претендентите, които на 3 ноември ще се състезават за президентския пост, оповестиха информационните организации.
Президентът Доналд Тръмп взе участие в предизборната конкуренция при отсъствието на съществени съперници в своята ръководеща Републиканска партия. Републиканците разпределят гласовете на 22-ма делегати за своя конгрес, който ще се състои от 24 до 27 август в Шарлът, щата Северна Каролина.

При демократите обаче конкуренцията има доста значимо значение. В този щат претендентите за номинация от Демократическата партия ще си разпределят гласовете на 24-ма делегати, които ще отидат на националния конгрес от 13 до 16 юли в Милуоки, щата Уисконсин, където ще бъде избран противникът на Тръмп на изборите през ноември.

Главната конспирация от гласуването в Ню Хемпшър е дали някогашният вицепрезидент на Съединени американски щати Джо Байдън ще успее да си върне водачеството в предизборната битка в лагера на демократите след фиаското му на събранията на партийните деятели в щата Айова на 3 февруари. Там Байдън остана четвърти след някогашния кмет на град Саут Бенд, щата Индиана - Пийт Бутиджидж, сенатора от Върмонт Бърни Сандърс и сенаторката от Масачузетс Елизабет Уорън. На пето място остана Ейми Клоубъшар.

В самото навечерие на конкуренцията в Айова телевизия Ен Би Си допусна, че върхушката на демократите към този момент не се надява на Байдън и му готви подмяна с някогашния държавен секретар на Съединени американски щати Джон Кери, с цел да понижи възможностите за номинация на Сандърс, който се нарежда като " либерален социалист ". Самият Кери изрично отхвърли достоверността на тази информация.

След конфузните проблеми с преброяването и отчитането на гласовете в Айова, породили разногласия измежду демократите, които към момента не са дефинитивно изяснени, управляващите в Ню Хемпшър показаха убеденост в надеждността на своята система за обработка на гласовете и разчитат, че в първичните избори в щата през днешния ден ще се включат към 50 % от записаните гласоподаватели. Това заяви на среща с публицисти през вчерашния ден заместникът на вицегубернатора на щата Дейвид Скенлън. Очаква се по-висока интензивност измежду поддръжниците на демократите. Населението на щата, което се състои най-вече от бели, е към 1,3 млн.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР