В малката мюсюлманска държава Бруней от 2014 година насам Коледа

...
В малката мюсюлманска държава Бруней от 2014 година насам Коледа
Коментари Харесай

В кое кътче на света Коледа е забранена?

В дребната мюсюлманска страна Бруней от 2014 година насам Коледа е неразрешена

Който наруши възбраната, се санкционира с тежки санкции и затвор. Немюсюлманският празник може да бъде почетен единствено на две места, означи.

Църковната работа таман е завършила. Свещеник Арин Сугит се ръкува и беседва с хората пред католическата черква в столицата на Бруней. Една от тематиките: подготовката за Коледните празници.

Общината желае да украси църковната постройка. А това не е нещо всекидневно в Бруней. През 2014 султанът на Бруней постанова възбрана за празнуване на Коледа. Всеки, който я наруши, се санкционира с тежки санкции и отнемане от независимост. " Но възбраната си има своите граници ", изяснява духовник Сугит и възпламенява свещите на коледния венец в църквата.

В Бруней Коледа не е комерсиално събитие

Тази коледна възбрана не е генерална, изяснява свещеникът. " Можем да честваме Коледа, само че единствено на територията на църквата и у дома. " Затова до олтара има и коледна елха, украсена с червени гирлянди. На публични места обаче украсата е неразрешена.

В комерсиалните центрове и заведенията за хранене няма коледна декорация, а на публични места не се извършват коледни песни. Свещеникът съумява да откри нещо позитивно в това. Поради тази причина Коледа в Бруней не е огромно комерсиално събитие, както в други страни, а се концентрира напълно върху вярата и фамилията.

Празнични светлини единствено по време на Рамазан

Британката Сара Бой към този момент се е примирила с това. " Те споделиха, че страната би трябвало да резервира празничните светлини за края на Рамазана ", споделя Бой. " За най-големия празник в мюсюлманския календар, а не за Коледа - немюсюлмански празник. "

Тя чества Коледа вкъщи със брачна половинка си от Мюнхен и двете им деца. " Вкъщи сме украсили всичко, честваме Бъдни вечер и Коледа ", споделя британката.

И за хотелите важи възбрана

В интернационален хотел в столицата на Бруней Бандар Сери Бегаван шефката Мириам Волбер гледа малко обезпокоеното коледната елха във фоайето. " Може и някой от министерството да пристигна да ни каже, че не е позволено ", споделя Волбер. " Тогава просто ще би трябвало да я махнем. "

Хотелите са публични места. Така че те не попадат в обсега на изключението. Всъщност дребната коледна елха би трябвало да бъде сложена в ъгъл до басейна, където да не се вижда доста добре. Но един от чиновниците наподобява е схванал заповедта по друг метод. Волбер желае да изчака и да види какво ще се случи. В момента тя приготвя няколко коледни празненства за задгранични посетители. " Ние не го назоваваме " Коледа ". При нас се назовава просто " Празничен сезон " - по този начин мениджърката изяснява своето заобикаляне на разпоредбите. " Позволено ни е да го назоваваме по този начин. А и декорацията ни няма да е доста огромна. "

В католическата черква се вършат по-мащабни проекти, споделя духовник Сугит. На 25 декември той чака до 2000 души. Те ще честват и ще пеят коледни песни. На територията на църквата това е разрешено.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР