В Мадрид започва днес тридневна среща на върха на Северноатлантическия

...
В Мадрид започва днес тридневна среща на върха на Северноатлантическия
Коментари Харесай

Известия: Очаква се НАТО да нарочи Русия като най-съществена и пряка заплаха за сигурността

В Мадрид стартира през днешния ден тридневна среща на върха на Северноатлантическия съюз. Централно събитие ще бъде приемането на Стратегическа идея, която ще дефинира курса на НАТО до 2030 година Очаква се блокът да уточни в документа Русия като " най-съществена и директна " опасност за сигурността, предвижда съветският в. " Известия ".

Според експертните среди обаче тази реторика не значи липса на опция за взаимоотношение сред Москва и Брюксел – най-реалистичната задача освен това състояние е да се гради разговор сред военните, с цел да се избегне непреднамерена ескалация сред Русия и алианса, написа вестникът.

В политиката е по-добре да се заобикалят твърди безапелационни формулировки. Трудно е да се каже по какъв начин ще стоят след 10 години нещата с Русия и НАТО, разяснява за изданието политологът Андрей Кортунов.

Ако приказваме за най-близката вероятност, изцяло е допустимо да се сложи въпросът за възобновяване на разговора по линия на военните. Москва и Брюксел нямат интерес от непреднамерена ескалация, по тази причина директното взаимоотношение – и на високо, и на работно ниво, е задачата, към която би трябвало да се стремим. Ако успеем, ще може последователно да преминем към по-сложни и деликатни въпроси, прибавя той.

Срещата на НАТО би могла да стане катализатор на този развой, отбелязва специалистът. След приемането на всички формулировки няма към този момент да има никакви илюзии за връзките сред Москва и Брюксел. Така страните ще могат да погледнат рационално на сферите, където могат да взаимодействат между тях, заключава съветският аналитик.

Повечето водачи на страните от НАТО нямат желание да минават всички червени линии и да довеждат опълчването с Русия до точката на " ракетно-ядрено шупване ". Това оставя шансове даже неизбежното приемане на антируска тактика на алианса в Мадрид " да не затвори всички порти ", се споделя в коментар от " Независимая газета ".

Срещите на върха минават и отпътуват, а императивите – оцеляване и гарантиране на интернационалната сигурност, резервират своята предпочитана полезност. Значи в бъдеще е напълно евентуално и връщане към разговора Русия-НАТО, възможно е, че страните ще се стремят да разплетат (или да разсекат – по метода на Александър Македонски) крепко затегнатите възли от насъбрани несъгласия. Естествено в другите към този момент геополитически условия и с оглед новите геостратегически фактори и реалии, разсъждава съветският ежедневник.

Източник: Българска телеграфна агенция
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР