В Ломския край, пък и не само в него, с

...
В Ломския край, пък и не само в него, с
Коментари Харесай

Лекар от Лом представи автобиографична книга

В Ломския край, пък и освен в него, с необикновен престиж се употребява докторът на медицинските науки, учен Петър Червеняков. Под неговия скалпел са лягали десетки хиляди хора от България и чужбина, на които лекарят е избавил живота. За тези избавени животи и за още доста други събития през дълголетния си житейски стаж той ловко споделя в автобиографичната си книга „ Към върха”, чиято премиера се състоя в Лом.
„ Държа в ръцете си една книга, която извънредно доста тежи, само че не от нейната многостраничност, а от нейната дълбокосмислена стойност – сподели литературният критик Юлий Йорданов – единственият в Лом член на Съюза на българските писатели. – Петър Червеняков е лауреат на званието „ Почетен жител на Лом”, само че той е притежател на скъпата добродетел – честен човек, която той демонстрира прекомерно постоянно в 94-годишния си живот.” В своя обзорен разбор на творбата Йорданов посочи достолепията на лекаря и най-много на индивида Петър Червеняков, като се стимулира с акцентите в книгата.
Свои мисли за написаното споделиха Румяна Любенова, Бойка Томова, доктор Валя Цветкова, Зоя Апостолова и негови съселяни от Сталийска махала.
С топли приветствени думи към създателя на книгата се обърна кметът на община Лом Пенка Пенкова.
Приветствия сервираха секретарят на Националния съвет на Българска социалистическа партия Вяра Емилова и ръководителят на Областния съвет на Българска социалистическа партия в Монтана Пламен Младенов.
Премиерата стартира с есето „ Скъпи незабравими спомени…”, което е от книгата „ Към върха”, майсторски прочетено от артиста от трагичния спектакъл „ Кръстьо Пишурка” при националното читалище „ Постоянство 1856” Михаил Меракчийски. Актьорите Петър Петров и Румен Михайлов прочетоха стихове на учения. Младите танцьори от състав „ Северняче” от националното читалище „ Постоянство 1856” в Лом, групата за съветски песни и романси „ Берьозки “ от село Расово и столичанинът Райчо Ангелов извършиха танци и песни, привет за създателя на книгата.
„ Това са живи мемоари на моя живот и не всичко съм отразил. Само най-важното и считам, че тази книга може да бъде справочник и на тези небогати младежи, които не са престанали да се борят и реализират триумфи в живота” - разгорещено показа учен Червеняков.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР