В линейките да работят парамедици, да се повишат средствата за

...
В линейките да работят парамедици, да се повишат средствата за
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: Новото управление трябва да направи голяма реформа в спешната помощ

В колите за спешна помощ да работят парамедици, да се покачат средствата за извънболнична помощ, както и цените на някои клинични пътеки. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров.

По думите му би трябвало да се усилят средствата и за медико-диагностични действия, осъществявани в извънболничната помощ, както и за интензивни грижи в лечебните заведения.

Една от първите задания, които би трябвало да си сложи новото ръководство, е в границите на година да направи огромната промяна в незабавната помощ, добави доктор Маджаров.

" Тази година мина под мотото на две разнообразни ръководства в системата на опазването на здравето - служебно и постоянно държавно управление. Общо взето, изискванията, при които работиха сътрудниците, са същите като през предходната година. Финансирането беше обезпечено, нямаше огромни проблеми с обезпечаване на средствата, само че наследените от години проблеми - липса на експерти по здравни грижи, дефицитни медицински специалности, продължиха да оказват въздействие върху работата на сътрудниците. Колегите натрупаха повече опит, има рутина, с която посрещат към този момент провокациите на коронавирус вълните, имат и повече познания за вируса. Над 80 на 100 от лекарите са имунизирани, което даде успокоение измежду тях. Няма и толкоз жертви на вируса, колкото имаше през предходната година ", уточни той.

Попитан дали трябваше страната да направи повече за медиците, той отговори по този начин: " Тепърва би трябвало да се вземат ограничения, само че не мисля, че можехме да чакаме освен това от служебното ръководство на страната. Явно е, че длъжностен кабинет и длъжностен министър на опазването на здравето не могат да създадат чудеса за лекарите и експертите по здравни грижи. Трябва да се подхващат ограничения оттук насетне. Редовното държавно управление да има политика, ориентирана към отстраняването на разпознатите проблеми. Един от огромните проблеми, който се обрисува пред страната, е кадровият недостиг, районните диспропорции в цялата страна. Надявам се след Нова година да забележим първите стъпки в тенденция превъзмогване на проблемите ".

Според Маджаров кадровата рецесия в здравните системи е повсеместна и в Европа, и в света. Като част от Европейски Съюз това, което можем да си позволим да създадем, е да сътворяваме положителни условия за кариерно развиване и равностойно или най-малко почтено възнаграждение на фрагментите, с цел да нямат предпочитание да напущат страната.

Колко би трябвало да бъде началната заплата, с цел да не напущат лекарите незабавно след дипломирането си?

Това е въпрос, на който всеки би дал отговор за себе си, само че тези, които ще образуват политиката, би трябвало да могат да отговорят какви да са изискванията, при които практикуваме и които ни дават опция в изискванията на свободна специалност да заработваме задоволително, тъй че, поставяйки на кантар емиграцията, да предпочетем да останем в България. Подчертавам, че казусът не е единствено в заплащането на лекарите, а и във опциите за кариерно развиване и упражняване на модерна медицина, без да е усложнена с непотребни бюрократични спънки.

Запитан по какъв начин би трябвало да се реши казусът със незабавната помощ, Маджаров отговори: Всяко звено от системата е обвързвано с останалите, а незабавната помощ е нещо, което до огромна част сплотява всички. Тя е значима за всеки от нас като система, която ни подсигурява, че каквото и да ни се случи денем или нощта, можем да разчитаме на незабавна модерна помощ. Това нещо към този момент в България не го следим и си мисля, че една от първите задания, които би трябвало да си сложи новото ръководство, е в границите на година да направи огромната промяна в незабавната помощ - да се влеят свежи финансови запаси, съоръжение със програмен продукт и хардуер на колите, които да могат да контактуват между тях и с лечебните заведения, и не на последно място - да се преоцени кадровата политика в тази система. Много пъти съм казвал, че лекарите са безценен артикул и би трябвало да слязат от колите за спешна помощ и да заемат своето място в незабавните центрове, а в колите за спешна помощ да има парамедици или лекарски асистенти. Ако се оборудва и системата, тъй че пациентът да може да бъде съветван авансово и да се знае къде може да му се окаже помощ най-бързо, даже единствено това да се направи, ще има забележим резултат за цялото общество.

Полезни ли са разкритите коронавирус зони в страната и извършват ли дилемите, с които бяха натоварени?

Там, където тези зони са добре проведени, сътрудниците си правят работата и подкрепят оправянето със обстановката с коронавирус вълната. Ковид зоните не трябваше да бъдат разкривани като единственото място, където хората би трябвало да се насочват. Задачата, която се сложи на коронавирус зоните, трябваше да бъде взаимно сложена още първоначално и на общопрактикуващите лекари. Виждаме, че множеството от пациенитте посещават първо персоналния си доктор и по-късно някой им споделя, че могат да отидат и в коронавирус зоната, което докара до комплициране. Според мен трябваше общопрактикуващите лекари и медицинските центрове, като две звена от извънболничната помощ, дружно да стартират работа по преодоляване на вълната. Ковид зоната е извънболнична помощ такава, каквато се предлага и от общопрактикуващите лекари, само че персоналният доктор не може да изпише рецепта, тъй като не се води в коронавирус зона. Направи се опит да се подпише анекс, в който да се вмени задължението на персоналните лекари да изписват такива предписания, което пък щеше да докара до един противен факт - посещавайки коронавирус зоната, пациентът щеше да се връща при персоналния си доктор за рецепта. Оценката е еднопосочна - някои коронавирус зони работят добре, само че като цяло, за територията на цялата страна, не изиграха решаваща роля за преодоляване на рецесията.

Той разяснява и електронното опазване на здравето. " На първо място то ще даде по-цялостна и точна информация за процесите, които протичат в системата на опазването на здравето и ще даде опция да взимаме верните решения. С времето ще облекчи и работата на лекарите. При въвеждането на нещо ново следва в началото усложнение, само че когато клегите свикнат с нововъведенията, същински се възползват от тях. Проблемът е, че софтуерите на компютрите на лекарите не работят в единна система ".

Имате ли оферти към Здравната каса за идната година, отнасящи се до лекарското съсловие?

Имаме разнообразни оферти, само че избирам да ги споделим на старта на договарянията, които се надявам да стартират в средата или към края на януари, дружно с бюджетната процедура, която евентуално тогава ще бъде обсъждана. Изпратили сме нашите визии за макрорамката до Министерството на финансите и до НЗОК и се надявам да се съобразят. От това, което се видя в предлагането на служебното държавно управление, ще има задоволително пари като нарастване на бюджета на НЗОК за идната година. Ще заложим на цели, свързани с изместване на тежестта действително от болничната помощ към извънболничната помощ, с увеличение и на средствата за извънболничната помощ. Тези средства би трябвало да бъдат разпределени в цени за активност, имайки поради и инфлацията, която настава. Новите пари, които считам, че би трябвало да се провиснал за медико-диагностични действия - изследавния и образна диагностика, за понижаване на натиска и желанието да се постъпва в болница, единствено с цел да бъде проучен пациентът. В лечебните заведения би трябвало да се насочат напъните към повишение на цените на интензивните грижи. Еднодневните процедури би трябвало да се изведат в доболничната помощ, с цел да не се постанова човек да бъде приет в болница за нещо дребно. Предложението ни е да се покачат стойностите и на тези действия, както и на някои клинични пътеки.

Той разяснява и тематиката за разкриването на нови лечебни заведения. " Разкриването на нови лечебни заведения е въпрос на свободна стопанска самодейност. Всеки има право да взема решение да влага. Друг е въпросът до каква степен вмененото от закона обвързване на НЗОК да реши дали има нужда да закупува нови действия в дадена област се извършва. Ако някой счита, че може да забрани свободната самодейност в 21 век в нашата страна, очевидно се е объркал, само че въпреки това, НЗОК има право да взема решение дали е належащо да закупи спомагателни услуги на територията на огромни области. Там е разковничето, което е написано в Закона за здравното обезпечаване и в Закона за лечебните заведения ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР