В лидерството има резултати и мнения. Много хора гледат на

...
В лидерството има резултати и мнения. Много хора гледат на
Коментари Харесай

Лидерите, от които имаме най-голяма нужда днес

В водачеството има резултати и отзиви. Много хора гледат на личните си визии като неоспорими обстоятелства, само че в реалност те са израз на персоналните им желания, полезности и убеждения. Това е проблем, който придобива изключително притеснителни размери в сферата на водачеството.

Добър образец за това, че доста водачи не се преценяват с непознатото мнение и разчитат единствено на своето лично, може да намерим в света на политиката. Някога чудили ли сте се, за какво толкоз доста страни са ръководени по ужасяващ метод и някои даже са считани за провалени страни?

Нещата не стоят по доста по-различен метод в бизнеса. Обичайното прекарване на хората на работното място и връзките, които те имат с шефовете си, надалеч не са позитивни. Според последни изследвания 35% от американците с наслада биха се разделили от част от заплащането си, в случай че в подмяна получат опцията да се отърват от сегашния си началник.

Пандемията прави обстановката още по-трудна. Опустошителният вирус, който сътвори както здравна и икономическа, по този начин и обществена рецесия, прави по този начин, че залозите са високи, а неуспехите са явни и със съществени последици. Слабите страни в работата на началник мъчно може да бъде прикрити, когато всички водачи по света са изправени пред едно и също предизвикателство. COVID-19 на процедура ни даде един преносен типов тест за водачество, който ни оказва помощ ясно да разграничим положителните от.

Примирявайки се с обстоятелството, че тази година няма да е доста по-различна от миналата, би трябвало да се надяваме, че водачите ще проявят няколко качества, които могат да лимитират отрицателните последици от пандемията и да ни дадат причина да бъдем оптимисти.

Смирение

От известно време приказваме за това какъв брой значимо е смирението, най-много тъй като то е качество, което се среща относително рядко измежду водачите. След като Джим Колинс разгласява книгата си „ Good to Great: Why Some Companies Make the Leap and Others Don’t “, съдържаща безапелационни данни, че най-ефективните водачи са освен извънредно упорити и работливи, само че и смирени, към този момент не е нужно да гледаме на смирението като на качество, което не е с потвърдена ползотворност.

Данните обаче демонстрират още, че шансът човек да бъде назначен на управнически пост или да бъде победител в политическа конкуренция, са доста по-големи, колкото по-малко преклонен е той. Ние избираме водачите си главно на база тяхната убеденост и увереност, както и на база това, че те не осъзнават до каква степен тъкмо се простират границите на персоналните им качества. Това е една от аргументите некомпетентните мъже да заемат огромен дял от управителните функции, даже в днешните условия на поощряване на дамите в водачеството. За страдание, сега рецептата за триумф е в демонстрирането на убеденост, даже когато човек не разполага с нужните умения. Нека бъдем малко по-смирени и не толкоз арогантни.

Любопитство

Дори най-умните водачи не могат да разчитат напълно на своята просветеност, защото по-голямата част от проблемите, пред които сме изправени през днешния ден, не са ясно дефинирани и изискват дълготрайно образование, преди да могат да бъдат позволени. Нещо повече, огромна част от опитните водачи са прекарали години на управнически постове, разчитайки на способи, които са работили в предишното, само че не и през днешния ден.

Решението на този проблем се крие в любознанието. Силното предпочитание за научаване на нови неща, задаването на въпроси, вместо даването на отговори и способността да и да идентифицирате минусите в личните си изводи, са нещата, от които имат потребност водачите в актуалните условия на работа.

Интегритет

Хората, организациите и обществата нормално са по-добре, когато водачите им са почтени и етични, вместо корумпирани и аморални. Ако обаче отворите вестник на случайна страница ще откриете доста образци за водачи, които слагат персоналните си ползи пред тези на техните почитатели. Има доста ръководители, които употребяват своя престиж и власт, с цел да се възползват от другите. Те не могат да устоят на изкушението да лъжат и мамят, до момента в който не корумпират изцяло организацията или институцията, която съставляват. За страдание, аморалното водачество е доста по-широко публикувано, в сравнение с бихме желали да признаем.

Лошите водачи се развъждат като бактерии в нечиста среда. Те са като паразити, които се угояват, до момента в който изтощават системата, към която са се прилепили. Техните макиавелски схеми се оказаха по-ефективни и приспособими принадлежности за нанагорнище на кариерната стълбица от гения и труда.

Единствената ни вяра е, че водачите към момента могат да овладеят изкуството на самоконтрола, да намерят аргументи да бъдат съпричастни и да схванат, че водачеството не е персонална привилегия, а способността да убедят група хора да работят дружно за постигането на обща цел.

Никога не е имало по-голяма потребност от смирени, любопитни и етични водачи.

..................

Томас Чаморо-Премужич , създател на „ The Talent Delusion " за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР