В Лесичово от стари времена на Гергьовден на мегдана се

...
В Лесичово от стари времена на Гергьовден на мегдана се
Коментари Харесай

Лесичово изкарва овцете на мегдана за Гергьовден

В Лесичово от остарели времена на Гергьовден на площада се посрещат стадата с овцете. Тази година традицията ще бъде възродена. На празника лесичовци ще се пременят с носиите си и ще вият кръшни хора. Празничната стратегия стартира малко преди пладне - в 13.00 ч. За положителното въодушевление ще се погрижи групировка “Паскалев-Пловдив ". Ще има обичаен гергьовски курбан.

Кулминацията на празника е извеждането на стадата си на площада. Пастири и животни ще преминат през центъра в 17 ч. След това националното забавление продължава чак до сутринта.

От остарели времена е останала традицията на Гергьовден рано сутринта да се прави ритуалното извеждане на животните на първа зелена паша. Стадото се подкарва със зелена пръчка. На този ден се прави и първото обредно доене на овцете. Овчарите отварят вратата на кошарата и която овца излезе първа, украсяват главата  с авансово квалифициран венец и я издояват през сребърен пръстен, кравайче, венец, а някъде и през речен " гергьовски камък " с натурален отвор.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР