В курортите Банско и Боровец заваляха“ анулации и отлагане на

...
В курортите Банско и Боровец заваляха“ анулации и отлагане на
Коментари Харесай

Масово отменят резервация в зимните курорти у нас и в Европа заради липса на сняг

В курортите Банско и Боровец „ заваляха “ анулации и отсрочване на резервации поради неналичието на сняг. Подобно е ситуацията и в цяла Европа, където също няма положителни условия за каране на ски. Топлото време на континента не разрешава стартирането и на оръдията за неестествен сняг, които основават завивка при температури под нулата.
Прочетете още
„ Има отводи и отсрочване на резервации за края на януари и за февруари, както от българи, по този начин и от непознатите туристи “, съобщи пред TravelNews Елена Иванова, притежател на хотел в Боровец. Според нея през 6-7 години има сходни цикли с неналичието на сняг. През последните 5 години се радвахме на положителни условия.

„ Тази година обаче се молим за сняг. Това е природата, нищо не можем да създадем и нищо не зависи от нас “, разяснява Иванова. Тя добави, че са в непрекъснат контакт с огромните туроператори и с сътрудниците хотелиери в цяла Европа, където е същото състояние.

В Банско също има отводи за този интервал на януари като на всички места в Европа. „ За да не губим, както ние, по този начин и туристите, отлагаме резервациите за по-късен интервал през февруари и даже през март “, изясни Малин Бистрин, ръководител на Съюза на туристическия бизнес в Банско и притежател на хотел. Според него въпреки всичко идват някакви посетители, които желаят просто да си почиват през това време на годината.

Засега ситуацията удържат в Пампорово, който е и един от дребното курорти в Европа с отворен ски център. В него работят 7 писти и 5 лифта.

„ Курортът е цялостен и няма анулирани резервации, като сме цялостни и за този и идващия уикенд “, разгласи Таня Маринова, маркетинг шеф на „ Пампорово “ АД. Според нея има пренасочени чартъри на непознатите туроператори от Банско и Боровец към Пампорово. Най-вече става въпрос за английските и ирландски туристи.

„ Ние сме един от дребното отворени курорти със ски център в цяла Европа “, акцентира Маринова.

По прогноза се чака захлаждане в средата на януари, когато може да падне сняг и в допълнение да се пуснат оръдията за изкуствена завивка. Маринова чака мощен интерес към Пампорово и след 20 януари, когато стартира турската почивка и хотелите са резервирани. След това е и българската междусрочна почивка за учениците – в края на месеца и началото на февруари.

Положението в Европа

Лишени от присъщия си бухнал сняг заради извънредно топлото време, световноизвестните швейцарски ски писти се оказаха отчаяние за феновете на зимните спортове и шефовете на курортите, искащи да се възползват оптимално от сезона. Температури, достигащи рекордните 20 градуса през декември, съществено нарушиха работата в доста ски курорти в Европа, като даже принудиха някои от тях краткотрайно да затворят, написа Ройтерс. В Лейзин, курортно населено място в Алпите, по празниците можеха да се видят шепа скиори, които се спускаха по скат с тясна „ писта “ от неестествен сняг, която незадълбочено основава чувство за зима. От курорта споделят, че са обезпокоени поради спада с към 35-40% на потреблението на ски услуги.

На доста места Алпите наподобяват необичайно за това време на годината. Още при започване на тази седмица в някои от най-големите ски курорти в Европа - Инсбрук в Австрия, Вилар-сюр-Олон и Кран-Монтана в Швейцария, Ленгрис в Германия и доста други – по планинските скатове се виждат трева и камъни вместо сняг.

Особено мощно е наранена пистата за Световната купа по ски в Аделбоден, Швейцария, която притегля повече от 25 000 фенове за един спортен ден. Тази година надпреварата ще се организира на писти напълно с неестествен сняг.

Френските зимни курорти изпаднаха в невиждана рецесия. Почти половината ски писти бяха затворени - в Пиренеите 10 от 30-те курорта закриха ски зоните, а някои като Муртис, От-Гарон и Ла Пиер Сен Мартен стопираха и лифтовете. Във френските Алпи ситуацията е съвсем същото. В Горна Савоя валя дъжд, което принуди Семноз да затвори изцяло порти по време на коледните празници. Същевременно Пра дьо Лиз Сьомон бе наводнен от проливни дъждове и също остана без ски трасета. Като цяло на територията на Франция от 27 декември насам действат едвам 1/4 от всички писти.

Австрия и Италия имат малко по-благоприятни условия, само че и там е нужен повече сняг за ски - да вземем за пример в Инсбрук и Вал Гардена. Австрийските курорти към Залцбург (Заалбах-Хинтерглем, Цел ам Зее и др.) видяха снеговалеж за последно преди месец, а фамозният немски център Ленгрис е една пасторална панорама на тревисти полянки и скални зъбери към тях.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР