В края на втория месец от управлението ни, сме постигнали

...
В края на втория месец от управлението ни, сме постигнали
Коментари Харесай

Министър Хинков защити увеличението на заплатите в спешната помощ с 22 на сто

В края на втория месец от ръководството ни, сме постигнали нарастване на заплатите в Центровете за незабавна здравна помощ (ЦСМП) от 22% и нарастване на заплатите в Регионалните здравни инспекции (РЗИ) с 20%, което по никакъв начин не е малко от позиция на желанието да влезем в 3% недостиг. Това съобщи министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков на брифинг във ведомството, на който участва и заместник-министър доктор Бойко Пенков.

Той уточни, че е провел многократни срещи със Синдикат „ Защита “, само че не схваща методите, които те употребяват. „ И досега не е ясно какво е представителството на този профсъюз. В Отрасловия съвет за тристранно съдействие в опазването на здравето, са национално показаните синдикати “, уточни проф. Хинков.

Министърът посочи, че предлагането на Синдикат „ Защита “ е било показано на Тристранния съвет. Извършен е разбор на сумите, препоръчани от тях, който открива, че те надвишават предоставените 30 млн. лв. в допълнение от държавния бюджет. Освен това посредством по този начин направеното систематизиране, се основават диспропорции – нарастване с 330 лв. на медицинските сестри и 600 лв. на водачите, с 400 лв. на лекарите и 500 лв. на фелдшерите. Ето за какво това предложение не е признато на съвещанието на Отрасловия съвет.

„ Тази есен се възнамеряват диалози по новия Колективен трудов контракт, само че с цел да има обезщетени промени за заплати, те би трябвало да се заложат в този момент “, уточни зам.-министър доктор Бойко Пенков. Той разгласи, че гласуваното нарастване на заплатите ще резервира салдото сред обособените категории чиновници в незабавните звена.

След контрактувания растеж от 22% на възнагражденията на работещите в незабавна помощ, доктор с две специалности ще получава приблизително 3300 лв., а експерт по здравни грижи – 2245 лева Основната брутна месечна заплата на водачите пък става 1500 лв.. „ Общата сума, която ще бъде разпределена за работни заплати в ЦСМП от 1 август до края на годината, е към 22 млн. лева “, заключи доктор Пенков.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР