В края на миналата седмица в 17:52 ч. наше време

...
В края на миналата седмица в 17:52 ч. наше време
Коментари Харесай

Капсулата OSIRIS-REx се завърна на Земята с пробите от астероида Бенну

В края на предходната седмица в 17:52 ч. наше време капсулата на галактическия уред OSIRIS-REx се приземи след седем години в космоса. На борда на капсулата има проби от скалите и праха, събрани от повърхността на метеорита Бенну (Bennu). Събирането на тези проби ознаменува приключването на главната задача на сондата, която в този момент продължава пътуването си към различен метеорит – Апофис.

От момента на първия конфликт на капсулата с плътните пластове на атмосферата до кацането ѝ изминаха към 13 минути. Капсулата се отдели от сондата в 13,42 ч. наше време и откакто хвърча сама в космоса към четири часа, навлезе в земната атмосфера в 17,42 ч. със скорост над 44 000 км/ч. При тази скорост сгъстяването на земната атмосфера освобождава задоволително сила, с цел да накара капсулата да се трансформира в огнено кълбо. Топлинен щит контролира температурата в капсулата и поддържа пробите при температура, близка до тази на повърхността на Бенну.

Около 20 минути преди капсулата да се приземи, до момента в който към момента се намираше високо над земната атмосфера, екипът за възобновяване се възползва от четири хеликоптера. С помощта на термични принадлежности те наблюдаваха инфрачервеното зарево на сигнатурата на капсулата. Това се случва, до момента в който aparatyt не стан забележим за оптичните принадлежности, което разрешава на екипа да наблюдава пътя на капсулата до Земята.

Предизвикателството пред екипа по прибирането е капсулата да се вдигне от земята допустимо най-бързо, с цел да се избегне замърсяване на тестът от земната среда. По време на директното предаване на НАСА бе допустимо да се наблюдава и процесът на добиване на тестът, който се извърши в пустинята на Юта, посредством предаване онлайн с резолюция 4k, което стана допустимо с помощта на Starlink.

Бъдещето на OSIRIS-APEX

След като изхвърли капсулата с пробите от Бенну, OSIRIS-REx употребява останалото гориво, с цел да се приближи до друго астероидно тяло – 99942 Апофис. Това е NEO (обект, непосредствен до Земята) с диаметър към 370 метра, евентуално рисков за Земята. То провокира безпокойствие през 2004 година, когато се появиха опасения, че може да се сблъска с нашата планета през 2029 година Последвалите наблюдения изключиха тази опция, най-малко за идващите 100 години, и понижиха несигурността по отношение на траекторията му.

Очаква се OSIRIS-REx да кацне на 99942 Apophis през 2029 година Няколко дни след 13-ти април 2029 година, когато метеоритът ще бъде в най-близката точка от орбитата си до Земята. По това време Апофис ще бъде на към 31 600 км над земната повърхнина, по-близо от спътниците в геостационарна орбита. Това разстояние към момента е пет пъти по-голямо от радиуса на Земята, макар че е 10 пъти по-близо от Луната. По време на доближаването Земята ще влияе на Апофис и ще промени орбитата му.

Разширената задача OSIRIS-REx ще бъде преименувана на OSIRIS-APEX (съкращение от OSIRIS-APophis EXplorer) и ще учи 99942 Apophis в продължение на 18 месеца. През това време галактическият уред ще извърши маневра, сходна на тази при събирането на проби от Бенну: ще се приближи до повърхността и ще включи моторите си. Това ще даде опция да се разкрие вътрешността на метеорита и да се получи спомагателна информация за свойствата на неговия материал.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР