В края на миналата седмица служебният министър на регионалното развитие

...
В края на миналата седмица служебният министър на регионалното развитие
Коментари Харесай

Кадри на ГЕРБ се връщат начело на ВиК холдинга


В края на предходната седмица служебният министър на районното развиване арх. Иван Шишков предприе серия от рокади в две основни ведомства, които ръководят милиарди - Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) и " Български ВиК Холдинг ". Пресцентърът на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) осведоми на 11 август единствено за измененията в само че не и за промяната на шефа на Националното тол ръководство и на цялото управление на " Български ВиК Холдинг " – един от мастодонтите, основан при ръководството на ГЕРБ в стремежа му към развиване на държавния капитализъм.

" Сменихме част от механизма на часовника, с цел да може часовникът да тръгне, значимото е кой какво може да направи ". Така разяснява в понеделник пред Българска национална телевизия направените промени в АПИ и Дирекцията за народен и строителен надзор (ДНСК), само че още веднъж без да заяви за измененията в ВиК Холдинга.

Решението му за промяната на цялото управление на ВиК холдинга е взето в същия ден, когато е сменен и Управителният съвет на АПИ - 11 август, демонстрира информация на Mediapool в Търговския указател.

Служебният районен министър е освободил целия управителен ръб, назначен от предшественика му Гроздан Караджов , който предприе и структурни промени в ръководството на и в профил назначените от предходната служебна власт фрагменти, свързани с Движение за права и свободи. Сега арх. Шишков е уволнил Борислав Попов, Ивайло Ванков, Цветелина Василева и Димитър Атанасов.

На тяхно място е назначен нов Съвет на шефовете. Четирима от членовете му са свързани с ГЕРБ: Ирена Георгиева, Пламен Манолов, Божидар Спасов и Теодора Пакулева. Петият член на директорския ръб е някогашният длъжностен заместник-министър на районното развиване. Той зае този пост дружно с арх. Шишков във второто държавно управление на Стефан Янев, когато длъжностен министър на районното развиване беше арх. Виолета Комитова.

Кой кой е в новото управление на ВиК Холдинга

Новият управителен ръб се е събрал още на 12 август, петък, незабавно откакто е бил назначен.

На провелото се съвещание за изпълнителен шеф на " Български ВиК холдинг " е определена Ирена Костова Георгиева . Тя е правист по обучение, лекар по право, защитила е дисертация на тематика " Контрол за правомерност на процедурите за публични поръчки ". Председател на научното жури за присъждането на званието ѝ е бил който сега е министър на образованието, само че той няма нищо общо с издигането ѝ в кариерата.

34-годишната Ирена Георгиева е била привлечена на работа във ВиК холдинга още по времето на ГЕРБ , като е отговаряла за Според източници на Mediapool за настоящето ѝ назначението е лобирал някогашния началник на ВиК Холдинга от времето на ГЕРБ Илиян Илиев, чийто консултант е била Георгиева.

За ръководител на Съвета на директоритее определен Божидар Йорданов Спасов. Той е на 59 години, някогашен боен. През 2007 година е бил в листата за на ГЕРБ в Благоевград за локалните избори. Две години по-късно прави подаяние от 1000 лева за ГЕРБ, а през 2010 година е назначен за шеф на ВиК Благоевград, само че не се задържа дълго на поста. На локалните избори през 2019 година Божидар Спасов към този момент е в листата на Движение за права и свободи за общински съветници в

За заместник-председател на директорския ръб е определена Теодора Янкова Пакулева (38 г.). Тя работи във ВиК Холдинга от времето на ГЕРБ, когато се издига до шеф отдел " Управление на планове ". Специалист е в региона на канализационните услуги. Представяла е разработка по основния проблем за понижаване загубите на вода от ВиК сдруженията.

Четвъртият член на директорския ръб е Пламен Цветанов Манолов. В предишното 50-годишният Манолов е бил шеф на клон " Витоша " на Инвестбанк .

Пламен Манолов е бил и член на директорския ръб на АД - компания за електронни пари.

По времето на служебното държавно управление на Георги Близнашки през 2014 година е назначен за изпълнителен шеф на Национална спортна база . След това става член на Съвета на шефовете на " Академика 2011 " - друго сдружение под шапката на спортното министерство, където е до 18 юли 2016 година Веднага по-късно със заповед на тогавашния министър на спорта Красен Кралев ( ГЕРБ ) още веднъж става член на Съвета на шефовете на Национална спортна база. Освободен е от поста чак на 10 март 2022 година от спортния министър Радостин Василев .

Петият член на директорския ръб на ВиК Холдинга е Валентин Йорданов Граматиков. Той беше зам.-министър на районното държавно управление във втория кабинет на Стефан Янев. Зае поста дружно с, който в този момент е титуляр.

Преди да бъде назначен за зам.-министър, беше консултант на служебния районен министър Виолета Комитова. Той взе участие дейни в договарянията с компаниите в пътния отрасъл и съумя да ти убеди непринудено да прекратят 5-годишните си контракти за настоящ ремонт и поддържане. Спорно е до каква степен това беше положително решение предвид на обстоятелството, че поради растящите цени на материали и енергоносители, пътните компании нямаше да могат да извършват поръчките на цените, на които са спечелили търговете. Заради предварителното преустановяване на договорите сега зимното поддържане на пътищата е под въпрос, защото актуалните изтичат на 30 септември.

Валентин Граматиков е боен. Той е дълготраен финансов управител на Националния боен университет " Васил Левски " във Велико Търново. В същото висше образователно заведение е бил и учител. Завършил е Военната академия " Георги Стойков Раковски " в София. Притежава и просветително квалификационна степен " магистър " по финанси от Великотърновския университет " Св. Св. Кирил и Методий ".

Близо 890 млн. лева по сметките на холдинга

" Български ВиК Холдинг " беше основан при започване на 2020 година с капитал от 1 милиард лв.. Идеята беше да подкрепя водните оператори в осъществяването на плановете с европейско финансиране, както и да осъществя огромни водни планове, които са на територията на няколко области за да се понижат загубите на вода и да се реши казуса с безводието, от което страдат редица обитаеми места.

На процедура обаче холдингът се трансформира главно в заемодател на 22-те водни сдружения, които са под шапката му. Финансира водните оператори за задълженията им за ток, поради високите им сметки. Общо раздадените заеми на закъсали ВиК сдружения възлизат на към 75 млн. лева

За да подкрепи ВиК сдруженията, в края на предходната година холдингът сътвори и дъщерно сдружение за покупката на ток на борсата - " " с капитал от над 2 млн. лева

Така на процедура единственият по-голям инфраструктурен план, финансиран от холдинга, е ремонтът на водопроводната система на село Искрец, край Своге, за над 5 млн. лева

С днешна дата по сметката на ВиК Холдинга в Българската национална банка са останали над 888 млн. лева

От основаването си до момента сдружението е на загуба, която с струпване към този момент възлиза на 1.7 милиона лв.. В компанията работят 50 души. Средната заплата в сдружението е към 3000 лева, съгласно оповестените данни във финансовия доклад. Това е положително заплащане за бранша, защото в локалните ВиК-та всеобщо работят на заплати близки до минималната - към 800 лева, което е голям проблем за ВиК фрагменти, които се оказват изчезваща порода. През последните години годишно се дипломират по

Странното предопределение в тол ръководството

Освен промените във ВиК Холдинга, незабавно след встъпването в служба на новото управление на АПИ е заменен и началникът на Националното тол ръководство.

Първата работа на новия пътен началник Иво Иванов е била да назначи за началник на тола 39-годишния Георги Темелков , който от дълги години гравитира край партията на Бойко Борисов, заяви изданието " ".

" Това е краткотрайна позиция, не е имало конкурс, единствено изпълняващ длъжността съм от четвъртък ", сподели Темелков пред " Капитал ". Той добави, че не знае по кое време ще бъде разгласен конкурс за титуляр и че към момента не е решил дали да се яви на него или не.

Георги Темелков гравитира към ГЕРБ съвсем от самото основаване на партията. Той беше консултант и част от политическия кабинет на тогавашния ръководител на Народното събрание Цецка Цачева, която по-късно стана правосъден министър.

Тъй като членовете на политическите кабинети си потеглят с ръководителите, с цел да резервира " държавна позицията " в края на мандата си Цачева преназначава Темелков в дирекция " Протокол " на Народното събрание. На чиновническата служба той престоява към година (по времето на кабинета " Орешарски " ).

След предварителните избори през 2014 година Темелков още веднъж става член на политическия кабинет на новия ръководител на Народното събрание от ГЕРБ - Димитър Главчев. По-късно, при основаването на тол системата напуща и заема позиция там.

Бащата на Георги Темелков - Атанас , също е неразривно обвързван с началническа позиция в държавната администрация по време ръководството на ГЕРБ. В интервала сред 2011-а и 2016 година e заместител изпълнителен шеф на Изпълнителна организация " Електронни съобщителни мрежи и осведомителни системи " към Министерството на превоза. Веднага по-късно става основен секретар на Държавна организация " Електронно ръководство ". Впоследствие с решение на Министерския съвет от декември 2017 година е назначен за ръководител на организацията. Преустановява работа там предходната година, когато първото служебно държавно управление на Румен Радев го сменя.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР