В края на миналата седмица от Министерството на младежта и

...
В края на миналата седмица от Министерството на младежта и
Коментари Харесай

Министерството на спорта поиска промяна на плана за управление на Витоша


В края на предходната седмица от Министерството на младежта и спорта са внесли в Министерство на околната среда и водите публично искане за смяна на проекта за ръководство на естествен парк Витоша, с цел да могат да бъдат осъвременени лифтовете.

Причината да бъде поискана смяната е, че влекът Заека е благосъстоятелност на Министерството на спорта. Той е опустошен от мощните ветрове, а министерството от години се пробва да го подмени, само че заради рестрикциите в проекта за ръководство, не може, написа ekonovini.bg.

В началото на годината към Министерството на спорта е основана междуведомствена работна група, която има за цел да откри опциите за модернизиране на лифтовете на Витоша. В нея са взели участие специалисти от четири институции – Министерството на младежта и спорта, Министерството на туризма, Изпълнителната организация по горите и Столична община. След няколко месеца работа, при започване на юни, групата излиза със мнението, че „ би трябвало да се предложи предприемане на дейности от способените органи да се инициира смяна, по реда и изискванията на член 60-63 от Закона за предпазените територии, на настоящия ПУ за Политическа партия Витоша, ориентирана към унищожаване на пречките за реорганизация, рационализация и развиване на инфраструктурата, обвързвана с практикуването на ски спорт. Режимите, въведени с настоящия ПУ на Политическа партия Витоша не подхождат с духа на Закон за защитените територии, по отношение на предназначението на категорията естествен парк, взаимно си опонират и голословно препятстват опцията за иницииране на капиталово предложение за създаване на нова и реорганизация и рационализация на съществуващата инфраструктура – писти и въжени линии за упражняване на зимен туризъм “.

Проблемът с настоящия проект за ръководство на парк Витоша, е че позволява замяна на лифтове, само, в случай че новите уреди имат тъкмо същите параметри като старите. Стълбовете на лифтовете на Витоша, обаче са бетонирани в земята, а съгласно Закона за устройство на териториите, с цел да се смени бетонираният дирек, би трябвало позволение за градеж. В същото време проектът за ръководство на Витоша не разрешава строителство.

Преди по-малко от месец, кмета на София Йордан Фандъкова също назначи инспекция на лифтовете. Експертите на Столична община доближиха до същото умозаключение - че без смяна в проекта за ръководство, няма по какъв начин да бъдат осъвременени спортните уреди.

Това бе доказано и при визитата на Вицепремиера Валери Симеонов, Министъра на околната среда и водите Нено Димов, Председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков и представители на институциите на Драгалевския въжен превоз.

„ В момента настоящия проект за ръководство не разрешава каквато и да е смяна. Давам си сметка и ще кажа, че, като столичанин заслужаваме нещо по-добро, отговарящо на 21 век “ показа при визитата министър Димов.

След формалното искане за смяна от Министерство на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите би трябвало да се свика Висш експертен екологичен съвет, който да разиска препоръчаните промени. Окончателните промени в проекта за ръководство би трябвало да бъдат одобрени и с Решение на Министерски съвет.

В междуведомствената работна група към Министерството на спорта са взели участие специалисти от четири институции - Министерството на младежта и спорта(ММС), Министерството на туризма(МТ), Изпълнителната организация по горите(ИАГ) и Столична община: Айлин Дахилова – шеф на политическия кабинет на министъра на младежта и спорта, Христина Грозева – шеф на дирекция Инвестиционна политика в ММС, Васил Пеловски – шеф на дирекция Правно-нормативно обслужване в ММС, Марияна Николова – шеф на политическия кабинет на заместител министър-председателя, Ирена Георгиева – заместник-министър на туризма, Мая Никовска – шеф на отдел Регулиране на туристическите действия в МТ, Снежана Петрова – шеф на Природен парк Витоша, Валентин Чамбов – шеф на дирекция Промени в горските територии в ИАГ, Даниела Ангелова – шеф на дирекция Административно правно обслужване и човешки запаси в ИАГ, Стела Щерева – шеф на дирекция Правно-нормативно обслужване в Столична община и Силвия Христова –председател на Постоянна комисия по устройство на територията към Столична Община.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР