В края на миналата година BYD изпревари Tesla като най-голям

...
В края на миналата година BYD изпревари Tesla като най-голям
Коментари Харесай

Спящ гигант, подкрепен от Уорън Бъфет: Коя е китайската компания, която детронира Tesla

В края на предходната година BYD изпревари Tesla като максимален продавач на електрически транспортни средства в света – достижение, увенчало изключителния напредък на китайския авто производител.

За първи път през тримесечието до 31 декември компанията съумя да достави повече изцяло електрически коли от Tesla. Така понижи и преднината на компанията на Илон Мъск по целогодишни продажби.

Но по какъв начин малко известният китайски производител на акумулатори се разви толкоз бързо, с цел да се трансформира в най-големия съперник на Tesla?
Спящ колос
Базирана в китайския мегаполис Шънджън, BYD е учредена през 1995 година от Уанг Чуанфу, спокоен някогашен учен, който към момента управлява компанията. Уанг споделя, че буквите BYD не значат нищо съответно, като избрал това „ много необичайно “ име, с цел да се отличи от другите започващи компании, споделя CNN.

BYD е най-големият производител на електрически транспортни средства в Китай и изнася електрически таксита, рейсове и други коли за останалата част на света, в това число Европа, Южна Америка, Югоизточна Азия и Близкия изток. За разлика от Tesla, тя създава и хибриди с опция за включване към електрическата мрежа.

Понастоящем Израел и Тайланд се считат за главните задгранични пазари на BYD, където китайската компания заема първо място по продажби на електрически автомобили.

Нейните най-продавани леки коли са моделите Qin и Song. Qin е стилен седан, който се предлага като plug-in хибрид или напълно електромобил. BYD Song е серия компактни кросоувъри SUV.

В съпоставяне с Tesla, BYD е известна с това, че предлага по-достъпни коли, което ѝ оказа помощ да притегли по-широка група консуматори. Базовият ѝ модел да вземем за пример се продава в Китай за малко над 10 000 $, до момента в който най-евтиният Tesla Model 3 коства над 32 000 $.

Пътническите коли на BYD към момента не се оферират в Съединените щати. Но нейните електрически рейсове – създадени в Ланкастър, Калифорния – са налични в страната.
Произведено в Китай
Уанг, който е инженер, се реалокира за първи път в Шънджън при започване на 90-те години на предишния век, с цел да управлява бизнес за произвеждане на акумулатори за държавен проучвателен институт в Пекин, съгласно формалната му автобиография в документите на компанията.

По това време държавните постове в Китай се считат за „ стоманени купи с ориз “ – известен термин за работа за цялостен живот. Но Уанг скоро напуща и основава BYD.

Началото на предприемаческия му път съответствува с отварянето на китайската стопанска система към света. Бившият китайски водач Дън Сяопин основава първата специфична икономическа зона в страната в Шънджън. Това предизвиква стотици индустриални предприятия да се насочат към града, привлечени от демократичната икономическа политика и по-евтината работна ръка и земя.

До 1997 година Уанг трансформира дребната си работилница в междинен по величина производител на акумулатори за мобилни телефони с годишен оборот от над 100 млн. юана (14 млн. долара).

През същата година азиатската финансова рецесия дава опция за напредък, защото спадащите цени на батериите изтласкват доста съперници от бизнеса. Според вестник „ Southern Weekly “ компанията на Уанг е съумяла да оцелее с помощта на преимуществото си във връзка с разноските.

До 2003 година BYD се трансформира в най-големия производител на никел-кадмиеви акумулатори в света, които се употребяват необятно в мобилните телефони.
Подкрепена от Бъфет
Но Уанг желае повече. Предвид бъдещия напредък на електрическите транспортни средства, през 2003 година той навлиза в автомобилната промишленост. Прави това, като придобива държавен авто производител в град Сиан за 269 млн. юана (38 млн. долара).

Макар че това изненадващо решение разгневи стратегическите вложители на компанията и провокира 21% спад на акциите ѝ на борсата в Хонконг, както Уанг си спомня по-късно, той остава хладнокръвен.

Произвеждам коли, тъй като съм оптимист за бъдещото развиване на електрическите транспортни средства “, съобщи той предизвикателно след спада на цената на акциите, съгласно държавния Beijing Business Today.

Само пет години по-късно, през 2008 година, Уанг е оправдан, когато получава инвестиция в размер на 230 млн. $ от най-известния си спонсор – Уорън Бъфет, който заплаща към 1 $ на акция за дял от към 10%. Този избор на доверие оказа помощ да се покачат акциите на компанията с цели 1370% през идната година.

BYD пусна на пазара първия си plug-in хибриден модел в края на 2008 година С времето компанията съумя да се утвърди като производител на електрически транспортни средства, частично с помощта на поддръжката на китайското държавно управление за промишлеността.

От 2022 година насам Бъфет последователно понижава каузи си в BYD, като лишава част от големите облаги, които е осъществил. Според последната подадена информация от Berkshire Hathaway на Бъфет, към края на октомври компанията е имала близо 8% от BYD. Тези акции в този момент са на стойност 18.28 милиарда хонконгски $ (2.3 милиарда долара).
Конкуренция с Tesla
BYD господства в китайската промишленост за електрически транспортни средства от 2015 година на сам, когато надмина своите локални и задгранични съперници на най-големия авто пазар в света. Едно от основните ѝ преимущества пред Tesla, състезател номер две в Китай, е цената.

Четирите модела на Tesla – Model 3, Model Y, Model S и Model X – имат цени, вариращи от 40 000 до 120 000 $ в Съединени американски щати. В Китай най-евтиният модел на Tesla, базовият Model 3, е с начална цена 229 900 юана (32 375 долара). Пробегът му с цялостно зареждане е 272 благи, а оптималната скорост – 140 благи в час.

За разлика от него, началната цена на BYD Seagull в Китай е 73 800 юана (10 392 долара). Максималната му скорост е 81 благи в час. Seagull се предлага с два пакета акумулатори. По-малката батерия има пробег от 190 благи, а по-голямата – 251 благи.

Автомобилите както на Tesla, по този начин и на BYD са получили оценки за сигурност от интернационалните организации. През 2022 година Model Y на Tesla и Atto 3 на BYD получиха надлежно петзвезден рейтинг по Австралийската стратегия за оценка на нови коли (ANCAP).
Производство на лични акумулатори
От 2020 година BYD създава своите литиево-желязо-фосфатни акумулатори (LFP) „ Blade Batteries “ за потребление в личните си коли и за продажба на други автомобилни производители, като Toyota.

Компанията твърди, че батерията с форма на острие е по-тънка и по-дълготрайна от стандартните литиево-железни кафези и по този метод може да употребява оптимално наличното пространство в батерийния пакет. Освен това е по-малко евентуално да се възпламени, даже когато е мощно развалена, съгласно BYD.

Според немски медии Tesla също употребява акумулатори BYD Blade за своите коли Y, създавани в берлинската фабрика Gigafactory.

През март 2023 година Илон Мъск опроверга медиен отчет, в който се споделяше, че Tesla приключва съдействието с BYD във връзка с доставките на акумулатори.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР