В края на февруари, когато руските войски навлязоха в Украйна,

...
В края на февруари, когато руските войски навлязоха в Украйна,
Коментари Харесай

Изключване: Уморихме ли се от войната в Украйна в медиите?

В края на февруари, когато съветските войски навлязоха в Украйна, това направиха и интернационалните медии.

В продължение на седмици след нахлуването милиони хора по света следиха развоя на събитията, излъчени онлайн и непосредствено от Киев или Лвов , от познатите им водещи на новините, които бяха привикнали да виждат в комфортно студио.

След известно време тези водещи се реалокираха назад в родните си страни, а репортерите на балконите или покривите даваха последните вести, от време на време с сътрудници на терен, които събираха вести за видеопакети - постоянно се излагаха на сериозна заплаха в рискови условия, с цел да се уверят, че светът знае за протичащото се във войната.

Но по-късно нещата се трансформираха. Настъпиха избори. Или скандал с известна персона. Бюджетна рецесия или естествено злополучие. Каквото и да е било във вашата страна, то е свалило войната в Украйна от първите страници на вестниците, изместило е видеото в по-късен период в новинарския бюлетин или е изпратило текста по-надолу в цифровия ви източник на вести.

Ето по какъв начин настава умората от отразяването на войната в Украйна: по-скоро по насила, в сравнение с по план.

" Това се случва при всяко отразяване на огромни събития, изключително при взривоопасни вести и травматични събития ", споделя Стейнар Елингсен пред Euronews . Елингсен е норвежец, който чете лекции по публицистика в Университета Уолонгонг в Австралия и който е изследвал феномена на умората от новините.
Мисля, че има модел, когато новият цикъл се движи след първата вълна, и тогава, изключително колкото по-далеч географски сте от спора, толкоз по-бързо ползата отслабва. С дистанцията времето, ресурсите и бюджетите се изчерпват доста бързо
Усещането за отмалялост от дадена история обаче е в двете посоки. Докато аудиторията може да се умори да гледа една и съща тематика вечер след вечер в централните вести или да я вижда всеки ден на първа страница на вестниците, самите редакции могат да се затрупат с всяка една тематика.

За множеството медийни организации, които изпратиха публицисти в Украйна, това беше разход, който не беше очакван в бюджета, и това може да повлияе и на други решения за отразяване на новините, като да вземем за пример вероятно понижаване на отразяването на значими вътрешни събития заради дефицит на средства.
 Zelensky Flag Day Ap Украинският президент Володимир Зеленски върви пред почетна армия, до момента в който идва за тържествата по случай Деня на държавния байрак в Киев, Украйна, вторник, 23 август 2022 година Снимка: AP
 

В редакцията си в Стокхолм публицистите от Expressen към този момент две десетилетия вършат гражданска война в цифровите вести, което значи, че могат да реагират доста бързо, когато става въпрос за това какви информация употребява аудиторията им.

При 5,5 милиона гости на уеб страницата им всяка седмица мениджърите в Expressen знаят тъкмо какво наличие се чете.

" Мисля, че обществеността и медиите имат място единствено за една огромна история в даден миг. Така да вземем за пример преди четири или пет години хората говореха за имигрантите, по-късно за Грета Тунберг и климатичната рецесия, след това за ковид, а по-късно тук, в Швеция, бяха престрелките с нарушители, след това нашествието в Украйна ", споделя основният редактор на Expressen Магнус Алселинд пред Euronews .
С цифровата гражданска война вниманието на обществото е доста малко и доста интензивно
Въпреки това шведските медии, в това число Expressen, отразяват доста интензивно събитията в Украйна и са били там преди и по време на съветската инвазия.

" Имахме непрекъснато наличие от момента, в който това се случи, чак до лятото. Имахме два репортерски екипа, от време на време даже три екипа в региона през първите седмици и месеци. Беше доста интензивно, за нас, а и за други вестници, това бяха големи старания ", споделя Алселинд.

Засега това се е трансформирало, защото от средата на лятото вниманието на шведските медии се е насочило към идните през септември парламентарни избори.

По-възрастната публика, изясни Алселинд, към момента се интересува доста от събитията в Украйна , тъй че спорът е показан на видно място в обичайните печатни издания на вестниците. Но за цифровата публика ползата е намалял.

Въпреки че сега няма публицисти на Expressen, които да са командировани в Украйна, вестникът възнамерява да ги изпрати там през идващите месеци, след изборите. 
 Ortodox Priest Ukraine Ap Православен духовник Андрий се моли покрай ковчезите на неидентифицирани цивилни, убити от съветските войски по време на съветската окупация в Буча край Киев, Украйна. Снимка: AP
 

С 400 000 клиенти Helsingin Sanomat дефинира дневния ред на новините във Финландия и е " вестникът на върховете " в скандинавската страна.

Отразяването на войната на Русия в Украйна усили аудиторията му при започване на спора, макар че с течение на времето понижава.

" Но от анализите на задграничните вести виждаме, че имаме повече гости и интерес, в сравнение с преди войната, а ползата към момента е висок, въпреки и да е малко по-нисък от пика ", изяснява Вирве Кякьонен, интернационален редактор на Helsingin Sanomat .

Вестникът към момента има блог онлайн, който хората посещават, с цел да се срещнат с последните вести, а през последните шест месеца от Хелзинки до Украйна постоянно пътуват екипи от публицисти, с цел да отразяват събитията от вътрешността на страната.

" Нямаме никой непрекъснато там, само че сме сменяли хората. През пролетта, когато стартира войната, а и преди този момент, имахме непрекъснато публицисти, а през лятото имахме къса отмора, само че в този момент още веднъж имаме екипи на място и планираме да изпращаме публицисти до края на годината ", сподели Кахкьонен пред Euronews.

За финландската публика се е трансформирал и типът на новините, от които се интересува. Сега се обръща по-голямо внимание на разбирането на претекстовете и реакциите на Русия - и за това оказва помощ фактът, че Helsingin Sanomat и други финландски медии по традиция постоянно са имали сътрудник в Москва, както и постоянни сътрудници на свободна процедура в други елементи на Русия.
Сега фокусът е повече в Русия, защото финландските читатели се интересуват доста от това, което се случва в Русия, и какво мислят руснаците за войната или по какъв начин западните наказания са повлияли на живота на руснаците
Например една от най-големите истории на вестника това лято беше за съветските туристи, които са пътували до Сочи , тъй като не са могли да отидат на отмора в чужбина поради глобите.

" Има по-малък интерес към историите за бежанците или страданията на украинците, което, несъмнено, е тъжно, само че този тип истории към този момент не интересуват толкоз доста нашите читатели. Сега хората се интересуват повече от претекстовете на Путин и неговата идеология ", изяснява тя.

" Но, несъмнено, Русия постоянно е била доста забавна за финландската публика. "
 Kharkiv Women Destruction Ap Украински дами се прегръщат пред постройка, разрушена по време на ракетен удар в Харков, Украйна, четвъртък, 18 август 2022 година Снимка: AP
 

Възможно ли е да се обърне наклонността, откакто се появи отмалялост от новините по дадена тематика?

Това може да се случи при значими нови събития: при положение на война може да е належащо грандиозно развиване на събитията, свирепост, огромно нахлуване или когато основен град падне или бъде отвоюван.

Но преподавателят по публицистика Стейнар Елингсен изясни, че има проучвания, които демонстрират по какъв начин аудиторията е склонна да се " насити " на първичното отразяване, само че по-късно се отегчава, когато то продължи.
Отпадането е видимо, тъй като е прекомерно претрупано, а до тогава новините към този момент са открили, че нещата са ужасни. Понякога медийната тактика, когато нещо стартира да отслабва, е да му се даде повече покритие, повече детайлности, само че това не постоянно е сполучливо.
Една от постоянно срещаните тактики е да се стартира свързването на проблемите в Украйна да вземем за пример с локалните проблеми, с които се сблъскват читателите на вестника или феновете на телевизионния канал: да вземем за пример за какво има повишение на цените на храните или на горивата и по какъв начин всичко това може да се наблюдава до главната история, която се случва в Украйна?

" Това е, което елементарните консуматори на вести в действителност желаят да знаят " , споделя Елингсен. " Отвъд възходящия брой на жертвите или бедствието на войната. "

Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР