В края на декември готовност да гласуват за представители на

...
В края на декември готовност да гласуват за представители на
Коментари Харесай

„Алфа рисърч“: ГЕРБ с 16%, БСП с 14,9% подкрепа сред избирателите преди евровота

В края на декември подготвеност да гласоподават за представители на България в Европарламента декларират 48.2% от гласоподавателите, а всеки втори или не има намерение да взе участие, или не е решил по какъв начин тъкмо ще постъпи. По-ниската интензивност води до мощно доближаване на позициите сред ГЕРБ (16% от всички гласоподаватели или сред 32 и 34% от гласувалите) и Българска социалистическа партия (14.9% от всички гласоподаватели или към 30-32% от гласувалите). Това демонстрират данните от изследване на социологическа организация „Алфа рисърч“.

Движение за права и свободи се открояват като третият участник, който ще има несъмнено посланичество в Европейския парламент. Подкрепа за Движението за евровота декларират 5.1% от общия брой гласоподаватели, или сред 10 и 13 на 100 от гласувалите.

Скандалите в Обединените патриоти срутват електоралната им поддръжка с извънредно бързи темпове. Дори към момента официално обединени, те активизират едвам една трета от някогашните си гласоподаватели. Антиевропейските настроения на забележителна част от евентуалните им симпатизанти в допълнение ги демотивират и по този начин електоралния им запас пада до 2.9% от общия брой гласоподаватели в страната. При в този момент декларираната изборна интензивност от към 48%, това е равностойно на към 5.5 – 6 на 100 от гласуващите, което ги слага на границата на бариерата, нужна за лъчение на евродепутат.

На същата граница, само че с позитивен електорален тренд е обединението „ Демократична България “. Подкрепа за обединяването декларират 2.7% от общия брой гласоподаватели, или към 5.5 – 5.8 % от готовите да гласоподават в евроизборите.

 3

Личното доверие към политическите водачи е един от най-големите капитали в политиката, фокусиращ променливата динамичност на публичните настроения. В този смисъл, несъмнено може да се каже, че в края на 2018-та капитал губят съвсем всички политически играчи – и тези от ръководещото болшинство, и тези от опозицията. Б. Борисов остава най-одобрявания водач на политическа партия, само че персоналният му рейтинг е в отрицателен тренд (спад от 32.8% до 30.1%). Положителните оценки за К. Нинова също понижават, като за първи път през последните две години падат под 20 на 100 (от 22.2% на 19.4%). Логично, поради яростните кавги и взаимни обвинявания, най-силна е ерозията на доверието към водачите на Обединените патриоти: Кр. Каракачанов губи седем пункта (от 23.4% на 16.3%), В. Симеонов шест пункта (от 11.1% на 5.1%), В. Сидеров също остава със мощно лимитирана поддръжка от 4.9%. Повишението на цените на горивата в края на предходната година и възродената интензивност на В. Марешки по тази тематика, го връща назад в обществен оборот и му носи утвърждение от 13.8%.

 2

Характеристики на изследването:
Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите настройки на българските жители на организация Алфа Рисърч. Представените данни са от извършеното в интервала 14 – 19 декември 2018г. национално-представително изследване измежду извадка от 1027 пълнолетни жители. Използвана е двустепенна стратифицирана по район и вид обитаемо място извадка, с асортимент на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и обучение. Метод на интервюиране – директно стандартизирано изявление по домовете с таблети.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР