В края на август кипърският надзор поиска от българския клон

...
В края на август кипърският надзор поиска от българския клон
Коментари Харесай

КФН пита колегите си от Кипър за искането им за плащания от сметка на ЗК Олимпик

В края на август кипърският контрол изиска от българския клон да заплати за удръжки от заплати, хонорари на специалисти, чиновници, снабдители на услуги, правни услуги, обществени осигуровки

Комисията за финансов контрол (КФН) изпрати писмо до Надзорния орган върху застраховането (Superintendent of insurance) на Република Кипър за даване на спомагателна информация по отношение на тяхното искане за предприемане на дейности за осъществяване на избрани заплащания и банкови преводи от банковата сметка на " Застрахователна компания Олимпик – клон България ” КЧТ.

Припомняме, в края на месец август кипърският контрол изиска от българския клон на компанията да заплати дължими суми. Исканията на кипърския контрол бяха по отношение на дължими суми за: удръжки от заплати на чиновници за интервала юни-юли 2018 г.; хонорари на специалисти, чиновници, снабдители на услуги; правни услуги; обществени осигуровки.

Междувременно стана ясно, че делото за оповестяване в разпродажба на сдружението " Олимпик ", което влезе в окръжния съд в Никозия, мина първо съвещание, на което бе планувано продължение за 17 октомври. Новата дата бе назначена, с цел да се обезпечи по-добра осведоменост на всички заинтригувани и пострадали от банкрута на застрахователната компания.
Съдията разпореди 15 дни преди тази дата, т.е. до началото на октомври, в Официалния вестник на Република Кипър /кипърския Държавен вестник/ и в един кипърски ежедневник да бъде оповестен искът за разпродажба на " Олимпик ".
Документите бяха импортирани от Службата за надзор на застрахователните компании към Министерството на финансите на Кипър на 10 август. Целта на отлагането е да могат повече хора да се срещнат с него. Ако по-късно зародят възражения, те могат да бъдат предявени на съвещанието на 17 октомври.

Очаква се процедурата по разпродажба на " Олимпик " да бъде дълга и тежка, разясниха специалисти по неплатежоспособност. Проблемите идват от извънредно огромния брой кредитори в двете страни, компликациите с определяне на активите на сдружението и изчисляването на сумите, които компанията дължи на пострадалите си клиенти.

Припомняме, над 200 000 българи останаха без наложителната застраховка " Гражданска отговорност " поради банкрута на кипърското застрахователни сдружение " Олимпик ". От Комисията по финансов контрол (КФН) оповестиха, че финансовите вреди на българските водачи в резултат на банкрута на застрахователя са към 9,4 милиона лв.. Щетите са по-ниски, поради сключването на полици на разсрочено заплащане.
Фалитът на застрахователното сдружение " Олимпик " провокира изключително съвещание на Народното събрание по време на лятната почивка и приемане на оставката на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн.
След обявяване на правосъдното решение за оповестяване на сдружението в разпродажба в Официалния вестник на Република Кипър стартира да тече първият период, значим за клиентите на " Олимпик ".
Заради банкрута на компанията Народното събрание на Кипър стартира следствие на случая. Депутатите започнаха обзор на целия осигурителен бранш в страната.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР