В края на август 2000 година най-новият продукт на Apple

...
В края на август 2000 година най-новият продукт на Apple
Коментари Харесай

General Electric загуби $500 милиарда от пазарната си капитализация от 2000-а насам

В края на август 2000 година най-новият артикул на Apple беше настолният им компютър, Доналд Тръмп беше заможен магнат в Ню Йорк, а американският колос General Electric (GE) струваше впечатляващите 600 милиарда $.

Apple и Тръмп съумяха да се изкачат още по-нагоре в идващите години, само че какво можем да кажем за GE? За нея можем да кажем тъкмо противоположното - 18 години откакто акциите й доближават най-високата стойност в историята на тогавашния колос пазарната й капитализация се е стопила с половин трилион $.

Към днешна дата емблематичната американска компания е капитализация от под 100 милиарда $, а скъпите й бумаги се търгуват към 11 $. Инвеститорите, от своя страна, не чакат нищо положително в бъдеще, написа Bloomberg.

Сривът при GE е в границите на 81% и той идва също по този начин скоростно, както производителят на iPhone съумя да доближи историческия 1 трилион $ през август тази година.

Как обаче наподобява тази загуба, когато я съпоставим с няколко образеца? Може да се каже, че тогавашният американски водач е изгубил от пазарната си капитализация толкоз, колкото е цялата стопанска система на Белгия. Или колкото е сегашната капитализация на интернет колоса Фейсбук.

Също по този начин може да се каже, че тези 500 милиона $ се равняват на сумата, нужна за закупуването на iPhone X за цялото население на Щатите.

Всъщност аргументите за този срив при GE са много, само че може да се каже, че офанзивата от 11 септември съществено засегна бизнеса на компанията, обвързван с производството на самолетни мотори, както и застрахователния й бизнес.

През последните години обаче проблемите за сдружението порастват. Само през 2017 година акциите поевтиняха с 45%, а от началото на тази са с 35% надолу. А анализаторът от RBC Capital Markets задава въпроса дали GE към този момент е стигнала дъното или я чакат още спадове в близкото бъдеще. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР