В края на 90-те години на XX век, военното ведомство

...
В края на 90-те години на XX век, военното ведомство
Коментари Харесай

Стари китайски оръжия - провал за Армения във войната за Нагорни Карабах

В края на 90-те години на XX век, военното ведомство на Армения е закупило от Китай РСЗО (реактивни системи за залпов огън) WM-80. Според локални източници при продажбата китайците създали огромна отстъпка.
Получени са 8 бойни машини, които са разграничени поравно сред армиите на Армения и на непризнатия Нагорни Карабах.
 Азербайджан предлага Франция да бъде изключена от Минската група Азербайджан предлага Франция да бъде изключена от Минската група
Парламентът на Азербайджан гласоподава през днешния ден послание, в което показва митинг против признатата от Сената на Франция резолюция по Нагорни Ка...
По принцип преди 20 година тази оръжейна система представлявала задоволително мощно и дейно оръжие, чиито 273-мм реактивни снаряди можели да поразяват цели на дистанции до 80 км. Стартовата маса на един арсенал достигала 550 кг, а тежестта на бойната част е 150 кг. Използвани са три вида бойни елементи: осколочно-фугасни, термобарични и неразрешените към този момент касетъчни.
На всяка машина са конфигурирани по 8 направляващи върху четириосен автомобил с висока проходимост. Максимална скорост по шосе – 70 км/час. Екипаж – 5 души.
WM-80 за 20 година употреба нееднократно са попадали във фотообективите и видеокамери, защото от време на време са демонстрирани на военни паради.

 Франция: Признаването на Нагорни Карабах не би било потребно за никого Франция: Признаването на Нагорни Карабах не би било потребно за никого
Едностранно признание на независимостта на Нагорни Карабах от Франция няма да бъде от изгода нито за Армения, нито за популацията на Ка...
По време на спора в Карабах се очакваше тези установки да нанесат на съперника осезаеми загуби, само че това не се случи. Известен е единствено един факт на потребление, само че ракетните снаряди паднали на съвсем празно място, а разсипаните касетъчни суббоеприпаси не се взривили. Вероятно е изминал срокът им на запазване.
Съдейки по видеозаписите, демонстрирани от военните на Азербайджан на 9 октомври, дронове причакали по време на марш две такива реактивни установки и ги унищожили. Повече WM-80 на никое място не са засичани.
За разлика от другите системи оръжия, употребявани от арменците, те се оказали най-зле показали се, защото не нанесли на съперника никакви вреди. А имали капацитет. Арменската страна обаче нямала ефикасни средства за разузнаване и ориентиране, оказали въздействие и 20 година употреба без техническо обслужване, както и липса на нови муниции, които да заменят изтеклите със период на валидност.
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР